Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Felmentették Mubarakot

Kékes Viki

2017.03.03. 12:28

Az egykori egyiptomi elnök nem felelõs az arab tavasz kirobbanásakor az ellene tüntetõk meggyilkolásáért.
KAIRÓ, 12:28

Az egyiptomi legfelsőbb bíróság csütörtökön kimondta, hogy Hoszni Mubarak nem bűnös a 2011-ben a Tahír téren ellene tüntetők meggyilkolásában – írja a The Guardian.

Mubarak hatalmát az arab tavasznak nevezett, Nyugatról finanszírozott felkeléssorozat döntötte meg. A megbuktatott vezető a tárgyaláson ketrecben jelent meg, az ellene felhozott vádak között többek között korrupció és a tüntetők meggyilkolásában való bűnrészesség is szerepelt.

Mubarakot 2012-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amiért részt vett 2011-ben a Tahír téren 239 ellene tüntető meggyilkolásában. 2014-ben a másodfokú bíróság - más, vezető tisztségviselőkkel együtt - felmentette a korábbi elnököt a vádak alól, de az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen. A mostani döntés azonban végleges.

A meggyilkolt tüntetők rokonait képviselő ügyvédek szerint az ítélet nem tisztességes, és a bírói kar politikai döntést hozott. Mubarak támogatói viszont az igazság győzelmét éltették a tárgyalóteremben.

A 88 éves Mubarakot jelenleg egy katonai kórházban lakik, ahol a korrupció miatt kapott három éves börtönbüntetését töltötte. Mubarak hatalmának a 2011-ben kirobbant tüntetéssorozat vetett véget. Bukása után 2012-ben demokratikus választást tartottak Egyiptomban, az elnök Mohamed Murszi lett. Egy évvel később azonban a hadsereg megdöntötte a hatalmát és jelenleg el-Sziszi tábornok az ország elnöke.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére