Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Feloszlatta a parlamentet, és előrehozott választásokat írt ki az algériai elnök

888 - MTI

2021.02.19. 07:40

Abdel-Madzsid Tebbún államfő közölte, hogy legfeljebb két napon belül a kormányban is átalakítások várhatók.

 

Feloszlatta az algériai törvényhozást, és előrehozott parlamenti választásokat írt ki Abdel-Madzsid Tebbún államfő, aki ezt csütörtök este maga jelentette be a nemzethez intézett televíziós beszédében.

Tebbún a döntését azzal indokolta, hogy „ki akarja tárni a kapukat a fiatalság előtt”. Közölte, hogy legfeljebb két napon belül a kormányban is átalakítások várhatók.

Az államfő egyúttal bejelentette, hogy csütörtökön elnöki kegyelemben részesítette a 2019 februárjában megalakult Hirak szerveződés többtucatnyi tagját.

Az áldott Hirak mentette meg Algériát. Úgy döntöttem, hogy elnöki kegyelemben részesítem nagyjából harminc elítélt tagját s másokat, akiknek az ügyében még nem hoztak ítéletet. Ötvenöt-hatvan közötti azoknak a száma, akik holnap visszatérhetnek a családjukhoz”

– mondta az elnök az állami televízióban.

Több ezren tüntettek Algériában kedden, csaknem egy héttel az országot hosszú ideig irányító Abdel-Azíz Buteflika volt elnök elmozdításával végződő tömegtüntetések kezdetének második évfordulója előtt.

A résztvevők korrupcióellenes jelszavakat skandáltak, szabad, demokratikus Algériát követeltek, illetve a közösségi médiában megosztott videófelvételek tanúsága szerint a rendszer megbuktatására szólítottak fel.

Bár Buteflika 2019 áprilisában lemondott, a tiltakozások heti rendszerességgel folytatódtak tavaly márciusig, amikor is a koronavírus-járvány véget vetett a demonstrációknak.

A 2019 végén megválasztott Abdel-Madzsid Tebbún az elmúlt napokban egyes politikai pártok vezetőivel egyeztetett, aminek során felmerült a parlament feloszlatásának és az előrehozott választások kiírásának lehetősége.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére