Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Felügyelet alá helyeznék Lengyelországot

Bertha László

2016.01.03. 18:17

Varsó felügyelet alá helyezését és a jogállamiság megõrzésére szolgáló mechanizmus elindítását szeretné Günther Oettinger EU-biztos.
VARSÓ, 18:17

Lengyelország felügyelet alá helyezésére sürgeti az Európai Uniót az egyik EU-biztos.

Varsó felügyelet alá helyezését és a jogállamiság megőrzésére szolgáló mechanizmus elindítását szeretné elérni Günther Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős német EU-biztos.

Oettinger erről a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak nyilatkozott. Az EU-biztos szerint a lengyel médiatörvény tervezett módosítása igencsak aggasztó, így számos dolog szól amellett, hogy az unió intézkedjen.

Egyelőre a helyzet kiértékelése zajlik, így korai lenne lépésekről spekulálni egy megkérdezett brüsszeli szóvivő szerint.

Az uniós „jog őrzőjének” is tekintett brüsszeli bizottság még 2014 márciusában hozta létre a jogállamisági mechanizmust, aminek célja az európai alapértékek határozottabb érvényesítése.

A német lap információ szerint az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker napirendre tűzte a lengyel-kérdést, valamint alkalmazná is ezt az eszközt, ha úgy adódik.

A lengyel parlament alsó- és felsőháza múlt héten hagyta jóvá a médiatörvény módosítását, amit több szervezet is élésen bírált. Az új jogszabály azonnali hatállyal megszüntetné a közszolgálati média jelenlegi vezetésének mandátumát, ami a bírálók szerint elfogadhatatlan. A törvény hatályba lépéséhez még az államfő, Andrzej Duda aláírása is szükséges.

Az októberben megválasztott konzervatív Jog és Igazságosság a közmédia szerepének megerősítésével, illetve a nézetek pluralizmusának biztosításával indokolta a reformot.

Lengyelország azonban nemcsak a médiatörvény módosításával, hanem az alkotmánybíróságról szóló törvény átírásával is kiverte a biztosítékot Brüsszelben, mert az szerintük csorbítja a hatalmi ágak közötti fékek és egyensúlyok rendszerét.

A kormánypárt szerint ugyanakkor joga van önállóbb politikát folytatnia, illetve visszautasítják azokat a vádakat, mely szerint aláásnák a lengyel demokráciát.

(MTI, FAZ)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére