Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fogságban szülte meg gyermekét, mégis átszökött a határon

Sümeghi Lóránt

2016.09.29. 08:58

Sikerült Törökországba szöknie csecsemõjével együtt egy német nõnek, akit tavaly raboltak el a polgárháborús Szíriában, s aki a fogságban szülte meg gyermekét.
BERLIN, 8:58

Sikerült Törökországba szöknie csecsemőjével együtt egy német nőnek, akit tavaly raboltak el a polgárháborús Szíriában, s aki a fogságban szülte meg gyermekét.

 "A német nő és csecsemője, aki a fogságban született, a körülményekhez képest jó (egészségi) állapotban van" – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a német külügyi tárca. Jelenleg a német konzuli szolgálat tisztviselői és a német szövetségi rendőrség tagjai vigyáznak kettejükre Törökországban, amíg hazatérésüket előkészítik.

A német Focus című lap szerint az újságírónőt 2015 októberében rabolták el, és kisfiát decemberben hozta világra. A hírmagazin értesülése szerint az an-Núszra Front nevű szíriai fegyveres csoport tartotta őt fogva, amely nemrég a Fatah as-Sam Front (JFS) nevet vette fel. A lap értesülései szerint az újságírónőt egy számára Bonnból ismert nő csalta csapdába azzal, hogy exkluzív információkkal tud neki szolgálni iszlamista harcosokról. 

A legnagyobb példányszámú német lap, a Bild közlése szerint a nő szabadúszó újságíróként dolgozott Szíriában a müncheni Süddeutsche Zeitungnak és a hamburgi központú NDR rádiónak. A Riporterek Határok Nélkül németországi szervezete üdvözölte az újságírónő kiszabadulásának hírét. A csoport igazgatója, Christian Mihr szerint

az eset ismét rámutat arra, hogy milyen kiszámíthatatlan és folyamatos veszélynek vannak kitéve a szíriai háborúról tudósító újságírók." 

Mihr nagyon fontosnak nevezte, hogy a német sajtó többsége megtartóztatta magát, nem írt a túszejtési ügyről és nem akart szenzációt faragni belőle. A külügyminisztérium szóvivője magánéleti megfontolásokra hivatkozva nem árult el részleteket az ügyről.

A Reuters hírügynökség ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a német Focus hírmagazin idén februárban beszámolt a történtekről, és megnevezte a 27 éves Janina Findeisent, akinek tudósításait a lap szerint Marie Delhaes álnévvel tették közzé. 

Az an-Núszra szerdán azonban egy tweet-üzenetben cáfolta, hogy emberei álltak volna az emberrablás mögött, s azt állította, hogy valójában ők szabadították ki a nőt és gyermekét egy meg nem nevezett "kisebb csoport" börtönéből. A terrorszervezet üzenetét az iszlamista honlapokat megfigyelő amerikai SITE központ tette közzé.

Az ankarai német nagykövetség azt közölte, hogy köszönetet mondtak a török kormánynak és más külföldi partnereknek az emberrablási ügyben nyújtott segítségükért.

(MTI)
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére