Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fontos sikert aratott az AfD – ezúttal a bíróságon

Horváth Tamás

2019.07.26. 19:30

Hiába próbálták meg ellehetetleníteni a bevándorlásellenes pártot Szászországban, a tartomány alkotmánybírósága az AfD számára kedvező ítéletet hozott.

Óriási visszhangot váltott ki Németországban pár héttel ezelőtt, hogy a szászországi választási bizottság egész egyszerűen törölte a bevándorlásellenes AfD választási listájának nagy részét.

Az egykori NDK-s tartományban szeptemberben tartanak helyi választásokat, melyre készülvén – a többi párthoz hasonlóan – az AfD is 61 fős listát állított.

A választási bizottságnak „nem tetszett”, hogy az AfD tagjai két különböző kongresszuson szavazták meg a listára kerülő képviselőjelölteket, ezért a 18. helyen szereplő politikus mögött húztak egy vonalat, és megsemmisítették a lista több mint kétharmadát.

Már csak azért is problémás lett volna, ha ez jogerőre emelkedik, mert a drezdai parlament nagyjából 30 helyére jó eséllyel pályázó bevándorlásellenes politikai formációnak ez esetben az egyéni körzetek közül kellett volna minél többet megnyernie – kompenzálva ezzel a csonka pártlistát.

Fotó: AFP

Az AfD azonban nem adta fel, a tartományi alkotmánybírósághoz fordult, amely a Deutsche Welle értesülései szerint a jobboldali párt számára kedvező ítéletet hozott – igaz, csak részben. A bíróság megállapította ugyan, hogy a választási bizottság jogszerűtlenül járt el akkor, amikor törölte a nyilvántartásból a pártlistán a 19. és a 30. hely között szereplő képviselőjelölteket, a lista további részének (31-61.) megsemmisítését azonban nem bírálták felül.

A 30 fős pártlista vélhetően így is elég kell, hogy legyen, ráadásul a mostani döntés sem végleges, ha minden jól megy, a szászországi alkotmánybíróság augusztus 16-án hozza meg a jogerős ítéletet.

Az AfD Szászország legnépszerűbb pártja, a 2017-es országos és az idei EP-választást is megnyerte az egykori keletnémet tartományban, valamint a friss közvélemény-kutatásokat is vezeti 26 százalékos eredményével. A második helyen álló CDU-t 24 százalékra mérik.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére