Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Franciaország gyarmatosító politikája okozza a migránsválságot

888.hu

2019.01.22. 17:10

Ismételten gyarmatosító politikával vádolta meg a francia kormányt Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetõje azt követõen, hogy korábbi kijelentései miatt bekérették az olasz nagykövetet a francia külügyminisztériumba.

Luigi Di Maio az olasz sajtónak hétfőn este nyilatkozva hangsúlyozta, nem gondolja, hogy szavai diplomáciai problémát okozhatnak, mivel "minden igaz" – írja az MTI.

Korábbi kijelentéseit megismételve kifejtette, hogy Franciaország 14 afrikai országban nyomtat pénzt, amellyel

megakadályozza ezen afrikai országok fejlődését, és hozzájárul a menekültek útnak indulásához, akik aztán életüket veszítik a Földközi-tengeren vagy az olaszországi partokra érkeznek".

Megjegyezte, Franciaország így tud jelentős nyersanyagokhoz jutni és fenntartani gazdaságát, miközben a migránsok Olaszországba érkeznek meg.

Luigi Di Maio hozzátette: ha Európának van egy kis bátorsága, legyen ereje Afrika gyarmatosításának megszüntetéséhez.

Belefáradtam, hogy mindig a migráció következményeiről beszéljünk, az okok megszüntetése helyett. (...) Az okokat pedig az afrikai országok elmaradt fejlődése képviseli"

– mondta Di Maio. Arra az újságírói kérdésre, hogy a francia érdekeltségbe tartozó afrikai államokból alig érkeznek menedékkérők Itáliába, Luigi Di Maio kijelentette: Líbiában is a 2011-es "őrült" francia bombázás teremtett káoszt.

Az olasz miniszterelnök-helyettes minderről azután nyilatkozott, hogy Párizsban Nathalie Loiseau Európa-ügyi miniszter kabinetfőnöke bekérette az olasz nagykövetet, Teresa Castaldót az olasz miniszterelnök-helyettes előző napi "elfogadhatatlan megfogalmazásai" miatt. Di Maio vasárnap kijelentette, hogy az EU-nak szankcionálni kellene azokat az országokat, elsőként Franciaországot, amelyek a migránsoknak a Földközi-tengeren bekövetkező tragédiáiról tehetnek, és – szavai szerint – "Afrika elhagyására késztetik" a migránsokat.

Amennyiben Franciaországnak nem lennének afrikai gyarmatai, mert így kell azokat nevezni, a világnak csak a 15. legjelentősebb gazdasága lenne, s annak köszönhetően áll az elsők között, amit Afrikában művel"

– mondta az olasz miniszterelnök-helyettes. Luigi Di Maio az úgynevezett gyarmati frankot vagy afrikai valutaközösségi frankot (Cfa) emelte ki, amelyet jelenleg a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (UEMOA) és a Közép-Afrikai Gazdasági és Monetáris Közösség (CEMAC) államaiban mintegy 155 millióan használnak. Az 1999-ben megszabott árfolyam szerint egy euró valamivel több mint 655 valutaközösségi frankot ér. A valutarendszert a francia, a szenegáli és a kameruni központi bank működteti. A bankókat Franciaországban nyomtatják, és a Cfa-államok valutatartalékuk felét a francia kincstárban helyezik letétbe. A francia jegybank ezért minden évben kamatot fizet nekik.

Az olasz sajtó szerint Luigi Di Maio kijelentései elsősorban olasz belpolitikai üzenetként szólnak a megkezdődött európai választási kampányban. Az M5S nem akar lemaradni a szigorú migrációs politikát folytató másik olasz kormánypárt, a Liga mögött, ezért "váltott" most Luigi Di Maio is hangzatosabb migrációs retorikára. A francia kormány elleni támadás a sárgamellényeseknek is szól, mivel az M5S a francia mozgalommal szeretne közös európai platformot alakítani.

Luigi Di Maióhoz csatlakozva Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője kedden kijelentette: a migrációt kiváltó okok közé tartozik, hogy egyes országok eltulajdonítják az afrikaiak vagyonát, és

Franciaország is ezek között van."

Salvini hozzátette, Franciaországnak nem áll érdekében Líbia stabilizációja sem, mivel a francia "kőolaj-érdekeltség" ellentétes Olaszországéval.

Megjegyezte, Itália nem fogad el leckéztetést Franciaországtól, amely az utóbbi években több tízezer migránst utasított vissza (az olasz-francia) Ventimiglia határánál, nőket és gyermekeket,

néhányukat éjszaka visszaszállítva és Piemonte erdőiben hagyva, mintha állatok lennének. Engem Macron ne leckéztessen!"

– mondta Matteo Salvini Emmanuel Macron francia köztársasági elnökre utalva.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére