Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Franciaország küzdelme az energiaválsággal

888.hu

2022.09.16. 14:30

A francia belpolitikának az egekbe szökő energiaárakkal, a magas inflációs rátával és a parlamenti széthúzással is szembe kell néznie.

 

Az orosz-ukrán háború következtében bevezetett oroszellenes szankciók generálta energiaválság egyik európai tagállamot sem kíméli. Nem kivétel ez alól Franciaország sem, ahol úgy fest, a lakosság energiajózanságra való motiválása és az energiatakarékossági intézkedések nem lesznek elegendőek.

Az energiaválság csökkentése érdekében az üzemanyagra, illetve a az elektromos áramra vetett ki ársapkát a francia parlament, az energiatakarékosságra pedig árcsökkentéssel próbálják rávenni a lakosságot,

 

ezeket az intézkedéseket azonban csak az év végéig tudják majd fenntartani.

 

Nem lesz egyszerű ennek fényében az őszi költségvetési vita sem, ahol Emmanuel Macron francia elnöknek parlamenti többség nélkül, az ellenzéki pártokkal együttműködve kell elfogadtatni a javaslatokat. Az együttműködés megteremtése sem lesz egy fáklyás menet, miután a francia ellenzék élesen kritizálja Macron energiapolitikáját.

Fabien Bouglé, az egyik legismertebb francia energia-szakértő a Le Figarónak úgy fogalmazott, hogy Macron a szélsőbaloldali zöldek javaslatára bezáratta az atomerőműveket, s ezzel kikövezte Franciaország energiakatasztrófához vezető útját.

 

Nagyon nehéz télre kell számítanunk. Igen, elfogy majd a gáz és az áram, ráadásul a rezsiszámlánk is robbanásszerűen meg fog nőni. Az elmúlt tíz évben sok rossz döntést hoztunk.”

– mondta az energiapolitikus.

 

Kiemelte, hogy az ökológiai minisztérium nemrégiben közzétett adatai szerint 2021-ben a Franciaországban előállított primer-energia 75 százalékát az atomenergia adta, míg a szélturbinák által termelt energia mindössze 2,4 százalékát.

 

Hatalmas összegeket fordítottunk a megújuló energiákra, ugyanakkor elhanyagoltuk atomerőműveink karbantartását és fejlesztését. Korróziós problémák miatt több atomerőművet is le kellett állítani, emiatt idén rengeteg energiát kell majd importálnunk annak ellenére, hogy Franciaország még 2021-ben is villamosenergia-exportőr volt.”

– hívta fel rá a figyelmet Bouglé.

 

Az energiatakarékosság jegyében a legtöbb városvezetés már lekapcsolta vagy tervezi lekapcsolni a díszkivilágításokat.

 

A városvezetés azt már megtette, hogy Lyonban a hét 4 napján kikapcsoljuk az összes díszkivilágítást: hidak, templomok, múzeumok, stb... Ez olyan megvilágításokra vonatkozik, amelyek nem szükségesek a gyalogos- és járműforgalom számára.”

– mondta Sylvain Godinot, Lyon ökológiai átállásért felelős alpolgármestere.

 

Mint ahogyan azt már korábban megírtuk, az állami működtetésű Vert Marine energiaszámlája havi 15 millióról 100 millió euróra emelkedett, ami a közlemény szerint a vállalat éves forgalma teljes összegének felel meg. Emiatt a vállalat átmenetileg bezárja a létesítményei harmadát, egyebek mellett a Párizshoz közeli Versailles-ban, a közép-franciaországi Limoges-ban vagy az északnyugati Granville-ben, a dolgozókat pedig fizetett szabadságra küldi.

Az előre jósolt hideg és sötét tél jelensége Franciaországot sem fogja elkerülni: az egekbe szökő energiaválság, soha nem látott infláció, parlamenti széthúzás és mindehhez egy kibontakozóban lévő általános lakossági elégedetlenség.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére