Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

G20-zárónyilatkozat: a világkereskedelem élénkítésére kell törekedni

Horváth Tamás

2018.12.01. 21:56

A klímaváltozás is fontos helyett kapott a dokumentumban.
BUENOS AIRES, 21:56

A klímaváltozás is fontos helyett kapott a dokumentumban.

Élénkíteni kell a világkereskedelmet, és ennek megfelelően kell megújítani a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) - ennek a gondolatnak a jegyében született meg szombaton a G20-országcsoport Buenos Aires-i csúcsértekezletének zárónyilatkozata.

Az MTI szerint Mauricio Macri argentin államfő elmondta:

A résztvevők olyan közös nyilatkozat megfogalmazásában egyeztek meg, amely tükrözi a kereskedelem élénkítésének óhaját, és amely kifejezi a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmakat."

A G20-csoport (mely a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet) kedvezően fogadja a világgazdaság növekedését, noha az egyre kevésbé kiegyensúlyozott.

Megnevezték azokat a legsúlyosabb veszélyeket, amelyek fenyegetik a gazdasági és társadalmi fejlődést, kiemelve a pénzügyi sebeshetőséget, a fejlett és gyengén fejlett országok közötti különbségeket okozó nehézségeket, az infrastruktúraépítés problémáit és a technológiai forradalom új kihívásait.

A zárónyilatkozat elismeri a multilaterális kereskedelmi rendszer eredményeit, ugyanakkor megállapítja, hogy e rendszert javítani kell, mert nem tölti be feladatát, így támogatják a WTO működésének megújítását.

A dokumentumban nem szerepel a protekcionizmus bírálata, csak érintőlegesen tettek róla említést. A hírügynökségek szerint ennek nagy valószínűséggel az Egyesült Államok külkereskedelmi politikája az oka, hiszen Washington kereskedelmi háborút hirdetett több partnerével, főként Kínával szemben.

Mauricio Macri argentin elnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Az Egyesült Államok, amely a világ legnyitottabb gazdasága, nem akarja korlátok közé zárni magát.”

A G20 vezetői megerősítették elkötelezettségüket a megállapodás mellett, és nyomatékosították annak visszafordíthatatlanságát. Fogadkoztak, hogy folyatják a klímaváltozás elleni erőfeszítéseket, miközben támogatják a fenntartható fejlődést és a gazdasági növekedést. 

Az Egyesült Államok egy külön bekezdésben leszögezte: elutasítja a párizsi megállapodást, és nyomatékosította, hogy a természet védelme mellett továbbra is az összes elérhető technológia és energiaforrás felhasználását tervezi.

A G20 emellett ígéretet tett a technológia adta lehetőségek kihasználására a gazdasági növekedés és termelőképesség érdekében, ami jobb munka- és életkörülményekhez vezethet. Közölték, intézkedéseket hoznak a  mikró-, kis- és középvállakozások, a digitális kormányzás, a digitális infrastruktúra, illetve a digitalizáció alkalmazásának fejlesztésére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére