Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Benyújtotta lemondását Giuseppe Conte olasz kormányfő

888

2021.01.26. 15:35

Giuseppe Conte olasz kormányfő kedden benyújtotta lemondását, amit az államfő el is fogadott. Ennek nyomán Sergio Mattarella konzultációt indít a parlamenti pártokkal – közölte az elnöki palota.

Az államfő tervei szerint a pártokkal folytatandó minél gyorsabb egyeztetés szerda délután kezdődik, és csütörtök délelőtt folytatódik, a legkisebbtől a legnagyobb parlamenti csoportig haladva. A konzultáció során az államfő felméri, hogy Giuseppe Conte rendelkezik-e elegendő többséggel egy újabb, immár általa vezetett harmadik kormány felállítására. Amennyiben nem, az államfő feladata a pártok útmutatásai alapján másik miniszterelnök-jelöltet megnevezni vagy további megoldásokat keresni. Giuseppe Conte 2019 szeptemberében alakult második, Olaszország hatvanhatodik kormányának munkája ért most véget. Az új miniszterelnök kinevezéséig a Conte-kormány ügyvivőként a helyén marad.

Elemzők szerint a jelenlegi kormánypártok – az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a baloldali Demokrata Párt (PD) és a Szabadok és Egyenlők (LeU) – hiába szorgalmazzák az újabb kabinet felállítását Giuseppe Contéval, ha nem tudnak megfelelő parlamenti többséget felmutatni, főleg a felsőházban, ahol a kormány a január 19-ei bizalmi szavazáson kapott 156 vokssal alig néhány napig bírt a helyén maradni. Conte azóta is egy kormányát támogató centrumerő létrehozásán dolgozik, egyelőre nem tudni, kik lennének a tagjai. A La Repubblica című baloldali napilap úgy látta, hogy Giuseppe Conte a „legnehezebb játszmáját” vívja, miközben az államfő csakis biztos többség esetén bízza meg ismét a kormányalakítással. Sajtókommentárok szerint Giuseppe Conténak óráról órára egyre kevesebb esélye van, és most a pártok közötti egyeztetés dönt a folytatásról, ami azt jelentheti, hogy „minden típusú politikai házasság elképzelhető”.

Az ügyvéd Contéból miniszterelnököt faragó M5S vezető politikusa, Luigi Di Maio közösségi oldalán azt írta, „elérkezett az igazság pillanata”. Di Maio stabil, erős kormányt sürgetett „a vakcinaszállítmányokat leállító gyógyszergyártó óriások elleni küzdelemben”. Az M5S feltételként megismétli Giuseppe Conte maradását a miniszterelnöki székben, elemzők szerint azonban az M5S az utolsó pillanatban le is mondhat Contéról, ha ezzel elkerülheti a számára előnytelen kormányalakítást vagy a választásokat.

A Demokrata Párt alelnöke Debora Serracchiani nem zárta ki, hogy az új többségnek ismét tagja lehet a kormányból január 13-án kilépett Élő Olaszország (IV) párt Matteo Renzi vezetésével.

Antonio Tajani, a Hajrá Olaszoszág (FI) alelnöke hangsúlyozta, hogy a párt akár egy nemzeti egységkormánytól sem zárkózik el, azzal a feltétellel, hogy „újabb fénymásolatkormány helyett minőségi ugrás következik be”.

A Liga pártot és a jobbközép koalíciót vezető Matteo Salvini nemet mondott az „időhúzásra, a szedett-vedett kormányokra”. „Olyan kormány kell, amely nem a túlélésre játszik, hanem a járványtól és gazdasági válságtól sújtott olaszokkal foglalkozik” – jelentette ki Salvini. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke megjegyezte, hogy az országnak elege van a „Conte igen, Conte nem, Conte még egyszer” mondókából. A jobboldali Il Giornale tudni véli a jelenleg még végső opciónak számító, de nem kizárt választások dátumát is, az április 11-e lehetne.

A felmérések szerint az olaszok több mint fele nem érti, miért van válság, negyven százalékuk pedig egy újabb, de erősebb Conte-kormányt támogat.

MTI

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére