Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha fokozódik az amerikai nyomás, Irán felmondja a nukleáris megállapodást

Sümeghi Lóránt

2017.08.15. 11:28

Irán feltehetõen nagyon gyorsan felmondja a nagyhatalmakkal az atomprogramjáról megkötött szerzõdést, ha az Egyesült Államok folytatja "a szankciók és a kényszerítés" politikáját - fenyegetõzött kedden Haszan Róháni iráni elnök.
TEHERÁN, 11:28

Irán feltehetően nagyon gyorsan felmondja a nagyhatalmakkal az atomprogramjáról megkötött szerződést, ha az Egyesült Államok folytatja "a szankciók és a kényszerítés" politikáját – fenyegetőzött kedden Haszan Róháni iráni elnök.

A szankciókkal és a kényszerítéssel való elhibázott próbálkozások vezették az előző [amerikai] kormányzatokat a tárgyalóasztalhoz"

– jelentette ki a parlamentben az MTI szerint Róháni elnök, akinek beszédét az iráni televízió közvetítette. Hozzátette, ha az amerikaiak azonban vissza akarnak térni ezekhez a módszerekhez, nagyon rövid idő – nem hetek vagy hónapok, hanem napok – alatt,

jóval keményebb módszerekkel visszatérünk a megállapodást megelőző helyzethez."

Az iráni elnök továbbá ismét kijelentette, amerikai kollégája, Donald Trump bebizonyította a világnak, hogy nem jó partner.

Mint ismert, a 2015-ben Teherán, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia) és Németország között megkötött atomszerződésben Irán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók fokozatos eltörlése fejében polgári célokra korlátozza atomprogramját.

Július közepén az amerikai kormányzat újabb jogi és pénzügyi büntetőintézkedésekkel sújtott olyan iráni magán- és jogi személyeket, akik, illetve amelyek kapcsolatban állnak az ENSZ BT egyik határozata által tiltott ballisztikusrakéta-kísérletekkel és a Forradalmi Gárda iráni elitalakulattal.

Az Egyesült Államok kongresszusa július végén pedig újabb szankciókról szóló törvényt fogadott el Irán ellen, amelyet ballisztikusrakéta-programja fejlesztésével, az emberi jogok megsértésével és a Washington által terrorszervezetként nyilvántartott csoportok – közöttük a libanoni Hezbollah – támogatásával vádol.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére