Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Háború – Életveszélyes a kijevi lakásokban felkapcsolni a lámpát

Jánosy Károly

2022.02.26. 19:00

Keleten a helyzet változatlanul rossz. Sőt, Kijevből származó értesüléseink szerint az orosz invázió csütörtöki első napjához képest tovább romlott a helyzet. Közeli barátaim jó néhány éve ismerték meg a tavaly az ukrán fővárosba visszaköltözött csupaszív Alexandert, aki most, a fegyverropogás közepette nem is a saját, sokkal inkább családja életéréért aggódik.

A negyven körül járó Alexet háború nélkül is éppen eléggé megtépázta a sors. Tavaly jó fizető magyarországi állását hagyta hátra egy hirtelen jött kegyetlen betegség, agydaganat miatt. Néhány hónapja megoperálták, de messze van még attól, hogy legalább félig-meddig egészségesnek mondhassa magát.

– „Tegnap jöttünk el a Kijev központjához közeli lakásunkból” – mesélte somogyi barátai közvetítésével a 888.hu-nak Alexander. – „A ház pincéjében húztuk meg magunkat egy darabig, de három kisgyerekkel – 5, 6 és 7 évesek – nem lehet hosszú ideig egy levegőtlen, zsúfolt pincében maradni. Egyik barátom külvárosi házában húztuk meg magunkat, de rémálom volt az ide vezető út, attól féltünk, hogy nem érünk el a célhoz épségben.”

Ahol egyébként nem sokkal jobb a helyzet, sötétben, a földön fekszenek,de legalább nem a dohos pinceszagú levegőt szívják. Senki sem mer az ablak közelébe menni, nem lehet felkapcsolni a lámpát, mert ahol világosságot látnak, szinte azonnal odalőnek. S persze egyfolytában aggódnak, várják a rokonoktól, barátoktól érkező híreket.

– „Kisebb-nagyobb intenzitással, de egyfolytában dörögnek a fegyverek. A legfrissebb hírek szerint a kormány hamarosan kimenekíti a nőket és a gyerekeket, ők talán biztonságban kijutnak az ostromlott fővárosból. A férfiak persze nem mehetnek sehová, még én sem, hiába van orvosi papírom arról, hogy novemberben agydaganattal műtöttek. Fegyvert nyomnak mindenki kezébe, hogy próbáljuk meg felvenni a harcot az oroszokkal. Tegnap még csak a 18 és 60 év közöttieket kötelezték szolgálatra, ma állítólag már a 16 éveseket is felfegyverzik. Sok a meg nem erősített hír, nehéz pontos és valós képet kapni a helyzetről. Fekszem a padlón és egyfolytában azért imádkozok, hogy legalább a család megmeneküljön ebből a pokolból.” – fejezte be rövid kijevi tudósítását Alexander.

Kijev, 2022. február 25. A lakásokban sem érezhetik biztonságban magukat az emberek MTI/AP/Emilio Morenatti

Kijev, 2022. február 25. Iskola alagsorát óvóhelyként használó emberekMTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére