Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hollandia választ

Horváth József György

2017.03.15. 07:28

Megkezdõdött a parlamenti választás Hollandiában. A szavazóhelyiségek 7:30-kor nyitottak, és este 9-ig lehet szavazni. Eredmény csütörtök kora hajnalban várható.
HÁGA, 07:28

Megkezdődött a parlamenti választás Hollandiában. A szavazóhelyiségek 7:30-kor nyitottak, és este 9-ig lehet szavazni. Eredmény csütörtök kora hajnalban várható.

Március 15-én tartják a parlamenti választásokat Hollandiában. A politikai elemzők a Geert Wilders-féle bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) megerősödésére számítanak, amely azonban minden bizonnyal továbbra is ellenzékben fog maradni. A március 15-i parlamenti választásokon 28 párt indul, amelyekre 13 millió választásra jogosult állampolgár adhatja le a szavazatát. A nyugat-európai ország mintegy 17 milliós lakosságának körülbelül 5 százaléka muszlim. A szavazófülkék reggel fél 8-tól nyitnak és egészen este 9-ig lehet majd szavazni. Végleges eredmény várhatóan csütörtök kora hajnalban lesz.

 A közvélemény-kutató intézetek felméréseit átlagoló legutóbbi adatok szerint a szerdai parlamenti választások nyomán a jelenlegi kormányfő (Rutte) vezette VVD 24-28 képviselői helyet szerezhet meg a parlament 150 fős alsóházában, míg a főként muzulmánellenes megnyilvánulásairól ismert Geert Wilders pártja, a PVV 19-22 mandátumra számíthat.

Bár magas a bizonytalanok aránya, jelen állás szerint a kereszténydemokraták (CDA) 19-21, a liberális D66 17-19, a környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) 16-18, a szocialisták 14-16, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) 10-12, a Keresztény Unió (CU) pedig 5-7 helyhez jutnának a törvényhozás alsóházában.

Az élbolyban meglehetősen kis különbség van a pártok között, egyesek szerint végül bármelyikük győzhet, a kormányalakításhoz azonban még koalíciót is kell kötnie a nyertesnek, szakértők szerint legalább három másik politikai csoportosulással.

A nemrég fellángolt török-holland konfliktus kapóra jött a jelenlegi miniszterelnöknek, Mark Rutténak, aki elég keményen bele is szállt Erdoganba, és a "történelem undorító meghamisításának" nevezte a török elnök szavait, aki kedden kijelentette, hogy nem lehet egy bocsánatkéréssel elintézni a Törökország és Hollandia között kialakult diplomáciai vitát, valamint "állami terrorizmusnak" nevezte a holland fellépést és arra figyelmeztetett, hogy Ankara további büntetőintézkedésekhez folyamodhat. Erdogan beszédében megemlítette a kelet-boszniai Srebrenica városában 1995-ben történt mészárlást, amellyel kapcsolatban kijelentette, a holland kéksisakosoknak nem sikerült megakadályozniuk a vérengzést. Ez kivágta a biztosítékot az amúgy halvérű Rutténél aki szerint a török elnök továbbra is feszültséget szít Hága és Ankara között.

De Hollandia nem alacsonyodik le erre szintre, ez teljességgel elfogadhatatlan"

- tette hozzá.

Bár a közvéleménykutatók szerint a választás kimenetele nagyon bizonytalan, Rutte mindenképpen növelte népszerűségét Wilders pártjával szemben. A konfliktus meglovagolásával akár még a bizonytalan szavazókat is elkapkodhatja a Szabadságpárt elől.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére