Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Horvátországban sorsdöntõ voksolást tartanak

Nagy Gábor

2017.05.21. 10:45

Most vasárnap helyhatósági választásokat tartanak Horvátországban. Az urnák elé 3,7 millió választót várnak este 7-ig.
ZÁGRÁB, 10:45

Most vasárnap helyhatósági választásokat tartanak Horvátországban. Az urnák elé 3,7 millió választót várnak este 7-ig.

A horvát választók 428 járás, 127 város és 21 megye élére választanak elöljárót, valamint listáról tanácstagokat. Amennyiben az elöljárójelöltek egyike sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, akkor abban a körzetben június 4-én második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt részvételével – írja az MTI.

Elemzők szerint hatalmas tétje van a vasárnapi helyhatósági választásoknak, mivel az eredmények függvényében dőlhet el, hogy lesznek-e előrehozott parlamenti választások vagy új többség jön létre a parlamentben.

Horvátországban már egy ideje kormányválság zajlik, Andrej Plenkovic kormányfő ugyanis nemrég kezdeményezte a kisebbik koalíciós párt, a Híd Függetlenek Listája (Híd) minisztereinek leváltását, mivel támogatták az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) bizalmatlansági indítványát a pénzügyi tárcavezetővel szemben. A koalíció így felbomlott, és veszélybe került a parlamenti többség biztosítása.

Ha nem rendeződik a helyzet, szeptemberben jöhet az újabb parlamenti választás, amely már a harmadik lenne két éven belül.

A most vasárnapi választásokon a Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) vannak a legjobb esélyei. Jelenleg 21 megyéből 11-et tudhat magáénak, ám ha elveszti a többséget, az Plenkovic kudarcát is jelentheti, aki elveszítheti a párt irányítását. A Híd a Split-Dalmát és a Dubrovnik-Neretva megyéért, valamint a kelet-horvátországi Vukovár-Szerém megyéért száll harca, jelenleg mindhárom HDZ-s vezetés alatt áll. Az ellenzéki SDP-nek pedig nincs sok vesztenivalója. Jelenleg két megyében van elöljárója (zsupán) és két nagy városban polgármestere (Rijeka és Eszék). A szociáldemokratáknak elég, ha megtartják jelenlegi állásaikat, a legnagyobb kudarc számukra az lenne, ha elveszítenék Rijekát, ahol már hetven éve rendre szociáldemokrata jelölt nyeri meg a polgármester-választást.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére