Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így vágtak át mindannyiunkat a neoliberalizmus fõpapjai

Tóth Hanna

2016.08.11. 16:58

Stiglitz megmondja, pontosan hogyan is.

Hiába hitegettek bennünket a hosszúra nyúlt nyolcvanas és kilencvenes éveket követően, hogy a globalizáció felpörgésével minden egyre jobb, egyre szebb lesz, a nyugodt és békés életünkben a jólét gyarapodásán kívül más nem is fog történni, mindez illúzió volt. Ha a 2008-as eseményeket vesszük alapul akkor kiderül, hogy

nem is kicsit, hanem nagyon át lettünk vágva

hogy egyszerűen összegezzük.

A király meztelen

Miután egyre többek számára lett világos a fejlett világban is, hogy a 99 százalék számára a jólét helyett maximum a tartozások fognak gyarapodni, a folyamat vesztesei az egész globalizációval és az azzal kéz a kézben járó technológiai fejlődéssel is szembefordultak.

Stiglitz szerint

erre szinte mantraszerűen ismételve az lett a sokak által kedvelt megvetett neoliberális közgazdasági iskola híveinek válasza, hogy hát dehogy is, az élet sokkal jobb, csak ez emberek nem veszik észre, hogy mennyire is. Az efféle belső elégedetlenségek kezelése pedig nem közgazdasági, hanem pszichológiai kérdés.

2008-ban azonban kiderült, hogy a kényszerkezelésre ítélt átlag amerikai és átlag európai helyett

jobb lenne, ha kedvenc közgazdászainkat küldenénk dilidokikhoz.

Amit a tagadások révén sikerült elérniük az ugyanis nem más, mint hogy mára a fejlett világ társadalmainak jelentős része sem él jól. Az USA-ban például a társadalom alsó 90 százalékának jövedelme az elmúlt 30 évben stagnált. A teljes munkaidőben foglalkoztatott férfiak átlagjövedelme tulajdonképpen alacsonyabb reál értelemben (inflációval korrigáltan), mint 42 éve volt. A még alacsonyabb jövedelműek reálbére pedig lassan a 60 évvel ezelőttivel mérhető már csak.

Az amerikaiak által érzékelt gazdasági nehézségek és jövedelem eltolódások végzetes hatásai az egészségügyi statisztikákban is megjelennek. Anne Case és Angus Deaton Nobel-díjas közgazdászok megmutatták, hogy

a fehér amerikai munkásosztály számolhat szinte a legrosszabb egészségügyi jövőképpel.

Egy másik neves közgazdász, Branko Milanovic legújabb könyvében részletesen mutatja be a globalizáció elmúlt húsz évének veszteseit és nyerteseit. Ebből kiderül, hogy

a legnagyobb győztesek a világ plutokratái, vagyis a globális 1%,

valamint a fejlődő gazdaságok középosztályai. A vesztesek a fejlett világ leszakadó középosztálya, az alsó rétegek és általában a nap mint nap munkába igyekvő munkásosztály.

Hazudni reggel éjjel meg este

A globalizáció a kudarca miatt nem képes teljesíteni a fősodor politikusainak ígéreteit, ezzel aláaknázva a jelenlegi politikai establishmentbe vetett hitet és bizalmat.

A 2008-as pénzügyi válságot követően a kormányok nagylelkű bankmentő akciói felerősítették azt az álláspontot, hogy

a hiba nem csupán a gazdasági szereplők téves kalkulációjából származott, hanem a politikai szféra felől is.

Az Egyesült Államok Kongresszusának számos képviselője még azt is ellenezte, hogy támogatásban részesítsék azokat, akiket közvetlenül sújtott a globalizáció. Úgy általánosságban a neoliberálisok csak látszólag aggódnak a kedvezőtlen hatásoktól, de továbbra is ellenzik azokat a jóléti intézkedéseket, amelyek megvédhetnék a veszteseket.

If I were a rich man...

A globalizáció természetesen csak egyik része annak, ami most történik, a technológiai fejlődés a másik. Elvileg mindennek a nyitottságnak és technológiai fejlődésnek gazdagabbá kellett volna tennie bennünket, és a fejlett országoknak olyan intézkedéseket kellett volna hozniuk, amelyek biztosítják, hogy a fejlődés hozadékából mindenki részesedjen.

Ehelyett olyan politika felé tolták a fejlett országokat, és a piacot úgy alakították át, hogy az növelte az egyenlőtlenséget és aláaknázta a gazdasági teljesítőképességet.

A növekedés lassult, a játékszabályok pedig a bankok és vállalatok – a gazdagok és erősek – érdekei szerint lettek átírva.

Stiglitz végül arra következtetésre jut, hogy nem is önmagában véve a globalizáció vagy a technikai fejlődés az, ami a mostani válsághoz vezetett, hanem annak menedzselése. Ergo az a politikai akarat, amely minden áron, emberek millióinak megélhetését tönkretéve sorakozik fel e mellett a kezdetektől fogva elhibázott politikai ideológia mellett.

(Project Syndicate)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére