Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Irak a polgárháború szélén: Amerika-barát tömegtüntetések voltak Bagdadban és Kerbelában

Békési Marcell

2020.01.10. 07:30

Az ország másik fele közben kizavarná az amerikaiakat.

Óriási kormányellenes tömegtüntetéseket rendeztek az elmúlt napokban több iraki nagyvárosban. A helyzet pattanásig feszült, a lakosság egyik fele USA-, a másik fele Irán-barát.

A tüntetés apropója az iraki parlament vasárnapi határozata, miszerint az ország többé nem szeretne idegen katonákat látni a saját földjén. Ezt azt jelenti, hogy az 5 ezer amerikai katona mellett

annak a háromezer Európai Unióból érkező katonának (köztük kétszáz magyarnak) is távoznia kellene, akik főképp az Iszlám Állam ellen harcolva érkeztek a régióba, és jelenleg békefenntartóként szolgálnak ott.

A helyzetet jól jellemzi, hogy az Irán-barát miniszterelnök által benyújtott javaslat szavazására vasárnap az USA-barát ellenzék tüntetőleg be sem ment.

A két legnagyobb tüntetést Bagdadban és Kerbelában – mely egyébként szent síita város – zajlott. A tüntetők átvéve az amerikai „Not My President” („Nem az én elnököm”) szlogent „Nem az én parlamentem” táblákkal tüntettek.

A tüntetők nyilatkozatukban kijelentették, hogy a parlamenti határozat gyakorlatilag belesodorja Irakot egy olyan nemzetközi háborús helyzetbe, amiből a lakosságnak csak kára származhat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére