Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ismét kiújulhatnak a harcok az örmények és az azeriek között

888.hu

2021.11.23. 08:24

Azeri erők tüzérségi támadást indítottak örmény hadállások ellen hétfőn, egy örmény katona életét vesztette – jelentette be az örmény védelmi minisztérium.

 

Az örmény védelmi tárca közölte, hogy az azeri erők a déli Gegarkuni régióban lőtték az örmény hadállásokat. A támadásban meghalt egy 19 éves örmény katona.

A két szomszédos kaukázusi állam, Örményország és Azerbajdzsán régóta vitában áll Hegyi-Karabah miatt.
Azerbajdzsán tavaly szeptemberben háborút indított az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és az örmények kezén lévő környező azerbajdzsáni települések visszafoglalására. A Törökország által támogatott azeri hadseregnek jelentős területeket sikerült ellenőrzése alá vonnia a hathetes háborúban. A Baku győzelmével végződött összecsapásokban legalább 6500 ember vesztette életét.

A múlt héten újabb összecsapások törtek ki, annak ellenére, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök által közvetített, a háborút lezáró tavaly novemberi tűzszünet részeként a térségbe telepített orosz békefenntartók jelen vannak a régióban.

A villongásban legalább hét azeri és egy örmény katona vesztette életét.

Szintén hétfőn ellenzéki tüntetők utakat barikádoztak el az örmény fővárosban, Jerevánban, és azt követelték a kormánytól, hogy lépjen fel határozottabban Azerbajdzsánnal szemben. A tiltakozók felszólították a hatóságokat, hogy ne írják alá a két ország közötti határvonal kijelöléséről szóló dokumentumokat, és utasítsák el az azeri transzportfolyosó létrehozását célzó tervet.

Az Oroszország közreműködésével készülő békeegyezmény folyosót létesítene Örményországon át, amely összekötné Azerbajdzsánt az exklávéjával, Nahicsevánnal. Az örmény ellenzék ezt elutasítja.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére