Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ismét lángba borul Észak-Írország?

Bokor Gábor

2017.01.23. 07:28

Az éjjel rálõttek egy járõrözõ rendõre Belfastban. A támadás mögött az IRA terrorszervezetet sejtik a hatóságok.
BELFAST, 7:28

Az éjjel rálőttek egy járőröző rendőre Belfastban. A támadás mögött az IRA terrorszervezetet sejtik a hatóságok.

Vasárnap este egy benzinkúton rálőttek a kút mellett álló rendőrre Észak-Írország legnagyobb városában, Belfastban. A hatóság emberére hét lövést adtak le, azonban csak a karját találták el a golyók. A férfit később kórházba szállították, ahol stabilizálták az állapotát.

A támadót később egy olyan negyedben látták, ahol nagy az Írország függetlenségéért minden erővel küzdő IRA nevű terrorszervezet befolyása. Az üggyel kapcsolatban eddig egy embert vettek őrizetbe a rendőrök, a támadást hivatalosan is terrortámadásnak minősítették. Az elmúlt években több hasonló merényletet hajtottak végre rendőrök ellen.

A mostani lövöldözés a Crumlin úttól nem messze történt, ahol korábban a terrorszervezet egyik tagja egy házi készítésű rakétát lőtt egy ott elhaladó rendőrautóra. 

Rettenetes támadás történt vasárnap este. Elítélem a merényletet, a rendőrnek pedig mihamarabbi felépülést kívánok"

– mondta James Brokenshire, északír-ügyi miniszter.

A gyilkossági kísérlet közvetlen azután történt, hogy Észak-Írországban belpolitikai káosz tört ki. Az Egyesült Királysághoz tartozó régióban választásokat írtak ki, miután az előző kormányzat megbukott. Két héttel ezelőtt Martin McGuinness miniszterelnök-helyettes lemondott, miután belátta, hogy a megosztott közigazgatási rendszer összeomlott. McGuinness korábban kétszer is volt börtönben, mivel aktív tagja volt a térségben rendszeres támadásokat végrehajtó Ír Köztársasági Hadseregnek, az IRA-nak.

Az IRA a belfasti egyezmény aláírásáig Észak-Írország Egyesült Királyságból való teljes kiszakadásáért, illetve annak Írországgal történő egyesüléséért harcolt mind katonai, mind politikai úton. A szervezet közel ötven évvel ezelőtti alakulása óta küzd azért, hogy az Ír-szigeten egy új, összír nemzetállam jöjjön létre. A szervezet politikai szárnya a parlamenti mandátumokkal is rendelkező Sinn Féin.

(Guardian, Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére