Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Joe Biden az elmúlt évtizedek legmerészebb menekültügyi innovációjával próbálkozik

888.hu

2023.01.20. 08:40

Az 1980-ban indult amerikai menekültbefogadási program eddigi „legmerészebb innovációjának” nevezte csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszter a menekültek egyéni pártfogolását lehetővé tévő új kezdeményezést, amelynek indulását csütörtökön jelentette be a külügyi tárca. A miniszter szerint a szponzori lehetőségek a társadalom széles körét motiválhatják a rászorulók megsegítésére.

 

A Welcome Corps nevet viselő program amerikai állampolgárok vagy állandó lakosok legalább ötfős csoportjai számára biztosít lehetőséget arra, hogy pénzügyi hozzájárulásukkal támogassák egy-egy menekült letelepédését és beilleszkedését az amerikai társadalomba. A szponzorcsoportoknak minden menekült számára legalább 2275 dollár támogatást kell biztosítaniuk.

A program célja, hogy 10 ezer amerikai polgári szponzort találjon ötezer menekült számára az idén szeptember 30-án véget érő 2023-as pénzügyi évben.

Az új kezdeményezés első hat hónapjában a külügyminisztérium összeköti a támogatókat azokkal a menekültekkel, akiknek az ügyét már jóváhagyták, az év közepe táján pedig az amerikai szponzorok a minisztériumra hagyhatják a letelepedés ügymenetét.

 

Robert Law, Donald Trump volt elnök egykori bevándorlásügyi tisztviselője, jelenleg a Trump-párti America First Policy Institute munkatársa a Reuters hírügynökségnek elmondta, a törvényhozásnak biztosítania kell a menekültek átvilágítását, valamint meg kell bizonyosodniuk arról is, hogy a szponzorok valóban fedezik-e a letelepedés költségeit.

A Kanadában már alkalmazott modellhez hasonló pártfogói program bejelentésének előzményeként Joe Biden amerikai elnök a hónap elején jelentette be, hogy a venezuelai állampolgárokra ősszel bevezetett intézkedést kiterjesztve az Egyesült Államok azonnali hatállyal lezárja határát a kubai, haiti és nicaraguai illegális bevándorlók előtt, ám biztosítja a legális bejutást. Egyúttal kétéves időtartamra vállalta, hogy az érintett országokból havonta 30 ezer embert – az afgánok és az ukránok esetében is alkalmazott bevándorlási amnesztia alapján – beenged.

Az Egyesült Államokba érkező illegális bevándorlók száma a 2022. szeptember 30-án zárult pénzügyi évben újabb történelmi csúcsra emelkedett: először haladta meg a kétmilliót. A mexikói határon 2,37 millió törvénytelen határátlépést regisztráltak a hatóságok. Az érkezők többségét az érvényben lévő jogszabályra hivatkozva mentességi alapon – regisztráció után – beengedték az országba.

Joe Biden a tavaly október 1-jén kezdődött pénzügyi évre 125 ezerben állapította meg a befogadható menekültek felső határát, ám a program adatai szerint október és december között csupán 6750-en érkeztek az országba.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére