Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jugoszláviának nyoma sincs - a szerb elnök örül Mladic büntetésének

Nagy Gábor

2017.11.22. 16:58

Nem sokkal a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ítélete után Aleksandar Vucic szerb államfõ is megszólalt.
BELGRÁD, 16:58

Nem sokkal a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ítélete után Aleksandar Vucic szerb államfő is megszólalt.

Vucic hangsúlyozta: senkit sem lepett meg az ítélet, az életfogytig tartó börtönbüntetés. Nyilatkozatában arra hívta fel a szerbeket, hogy az ítélethirdetést követően kezdjék el a jövőépítést, hogy a gyerekeik egy jobb világban nőhessenek fel, és gondolkozzanak el azon, hogyan lehet megőrizni a békét és a stabilitást a térségben, hogyan lehet gazdasági fejlődést és virágzást elérni.

Ne fulladjunk bele a múlt könnyeibe, hanem a munkánk verejtékével építsünk jobb jövőt mindannyiunk számára"

– fogalmazott a szerb elnök. Vucic azért hozzátette: annak ellenére, hogy Szerbia mindig is tiszteletben tartotta a más népek áldozatait, a szerb áldozatok még nem kapták meg a kellő tiszteletet. Mindazonáltal az, hogy nem ítélték el a szerbek elleni atrocitásokkal vádolt bosnyákokat, horvátokat vagy albánokat, nem kisebbíti azokat a bűncselekményeket, amelyeket szerbek követtek el.

A szerb nacionalisták nem járnak kanosszát

Az ellenzéki Szerb Radikális Párt elnöke, Vojislav Seselj – akit a Nemzetközi Törvényszék felmentett az ellene felhozott vádak alól – elítélően szólt a Ratko Mladic elleni eljárásban részt vevő szerbekről.

Szerinte míg más népek, így az albánok is, minden lehetséges tanút igyekeztek eltüntetni, addig egyes szerbek egymással versenyezve rohantak Hágába, hogy más szerbek ellen tanúskodhassanak. Úgy vélte: a Mladic-ügyben felsorakoztatott tanúk hamis nyilatkozatokat tettek, felkészítették őket a vallomásra. Mint mondta: politikai döntés született, az ítélet a háborúban részt vevő szerbek, Szerbia, de főként a boszniai Szerb Köztársaság ellen irányul.

A szintén ellenzéki, szélsőjobboldali Dveri Mozgalom azt közölte: minden hágai ítéletet elutasítanak, mert azok jogellenesek, igazságtalanok és szerbellenesek. Bosko Obradovic pártelnök rögtönzött sajtótájékoztatóján hősnek nevezte Ratko Mladicot.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére