Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Juncker: "gyõztes vagyok"

Kékes Viki

2017.01.12. 13:28

Az Európai Bizottság elnöke nagyon elégedett magával.
VALETTA, 13:28

Az Európai Bizottság elnöke Málta uniós elnöksége kapcsán elmondott beszédében saját szerepét sikeresként, önmagát pedig az egész világon győztesnek értékelte — írja az Express.

Jean Claude Juncker szerint a britek kilépése még nem jelenti "az európai álom" végét, és a Brexitet a tagállamok közötti integráció erősítésére is fel lehet használni. Az Európai Bizottság elnöke beszédében kijelölte Málta uniós elnökségének legfontosabb célját, az európai országok szorosabb együttműködésének elérését. Az uniós vezető úgy látja, hogy azok, akik az uniós projekt kimúlását vizionálják óriási hibát követnek el.

Málta a következő hat hónapban tölti be az unió soros elnökségét. Az ország kulcsszerepet játszik majd a Brexit-tárgyalások előkészítésében és a kezdeti hangnem kialakításában. A korábbi brit gyarmat elnökségének a "rEUnion" nevet adta, fő célként pedig az emberek meghallgatását és az értük való munkát jelölte meg.

A brüsszeli bürokraták azonban már most jelezték, hogy semmiféle jelentős reformot nem hajlandóak megfontolni az unió zuhanó népszerűsége ellenére, mert az csak tovább növelné a már létező feszültséget, amely az euró- és a migrációs válság miatt alakult ki.

Juncker a máltai fővárosban, Valettában beszélt, ahol előbb gratulált a legkisebb uniós államnak az elnökséghez, majd egy hirtelen fordulattal önmagát fényezte.

Ti helyben, én globálisan győztes vagyok."

— szerénykedett a brüsszeli vezető.

Amikor egy újságíró az unióban tapasztalható soha nem látott pesszimizmusról kérdezte, Juncker megpróbálta sikeresként beállítani bizottsági elnökségét. Azt mondta fő célja az volt, hogy az európai integráció elérjen egy olyan pontra, ahonnan nincs visszatérés. Ebben akart konstruktív szerepet játszani. A Brexit szerinte egy kísérlet az európai projekt lebontására, de Nagy-Britannia távozása nem jelenti sem az európai integráció, sem az európai álom végét.

Ha azt gondoljuk, hogy a Brexit a vég kezdete, akkor nagy tévedésben vagyunk. Amikor Európában nagy hibát követnek el, akkor fordulnak a dolgok rossz irányba."

Ehelyett a közelgő római uniós csúcson — amelyet az unió 60. megalapításának évfordulója alkalmából rendeznek meg — inkább arra kell összpontosítani, ami a leginkább összekovácsolja Európa nemzeteit.

Az uniós vezetők legközelebb február 3-án találkoznak Valettában, hogy Nagy-Britannia nélkül vitassák meg az EU jövőjét. A máltai miniszterelnök azt mondta, hogy jelentős változások nem várhatók. Joseph Muscat szerint azok az értékek, amelyek összekötöttek minket az elmúlt 60 évben, segíteni fognak abban, hogy megtaláljuk a megoldást a jelenlegi vitás kérdésekre is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére