Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Junckerék megadnák a törököknek vízummentességet

Bertha László

2016.05.02. 11:28

Az Európai Bizottság néhány napon belül javaslatot tesz a Törökországgal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörlésére.
BRÜSSZEL, 11:28

Az Európai Bizottság néhány napon belül javaslatot tesz a Törökországgal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörlésére – írja a Politico, név nélkül nyilatkozó brüsszeli forrásokra hivatkozva.

Az egyik névtelenséget kérő uniós tisztségviselő azt mondta a Politiconak, hogy a Törökországra vonatkozó vízumliberalizációról szóló, szerdára várható bizottsági eredményjelentéshez egy jogalkotási javaslat is kapcsolódni fog a török állampolgárokkal szembeni vízumkényszer eltörléséről.

A forrás szerint Törökországnak sikerült teljesítenie az uniós vízummentesség 72 pontjának többségét, de nem mindet. Hiába van számos probléma Törökországban az emberi jogok és a sajtószabadság kapcsán, Brüsszelnek egyszerűen nincsen „B-terve” a válságra – árulta el az egyik forrás.

Nem fogjuk őket szerdáig mintademokráciává alakítani (...) Nagyon nehéz lesz.”

– vallotta be egy másik megszólaló tisztségviselő.

A tervek szerint a vízummentesség csak azon török állampolgárokra vonatkozna, akik biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel rendelkeznek és félévente legfeljebb 90 napot kívánnak tartózkodni a schengeni övezet tagországaiban.

Bár a végső döntést az Európai Parlamentnek és a szakminisztereket tömörítő tanácsnak kell majd meghoznia, ezt csak a bizottság javaslata alapján tehetik meg.

A török miniszterelnök, Ahmet Davutoglu nemrégiben leszögezte, hogy amennyiben nem törlik el az országával szembeni uniós vízumkötelezettséget június végéig, Ankara nem fogja tartani magát a migrációs megállapodásban foglaltakhoz.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére