Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kaczynski: az európai közösség nem épülhet félelmekre

Bertha László

2017.02.08. 07:28

A lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski az Európai Unió megreformálásáról beszélt kedden a varsói látogatáson lévõ Angela Merkellel.
VARSÓ, 07:28

A lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski az Európai Unió megreformálásáról beszélt kedden a varsói látogatáson lévő Angela Merkellel.

A német kancellár kedden hivatalos keretek között tárgyalt a lengyel miniszterelnökkel, Beata Szydlóval, valamint az államfővel, Andzrej Dudával. Angela Merkel emellett találkozott a kormánypárt és egyes ellenzéki pártok vezetőivel is.

A Jaroslaw Kaczynskivel folytatott beszélgetésen jelen volt Ryszard Legutko európai parlamenti képviselő is, aki a wpolityce.pl nevű portálnak elmondta, hogy a német kancellár Kaczynskival folytatott egyeztetése mindenekelőtt az Európai Unió jövőjére és szervezeti felépítésére vonatkozott.

A politikus elmondása szerint Kaczynski kifejtette, hogy növelni kell az Európai Tanács szerepét, ezzel párhuzamosan pedig csökkenteni az Európai Bizottságét, mellyel mérsékelni lehetne a centralizációt:

nem lehet azokhoz a széleskörűen alkalmazott lépésekhez folyamodni, amelyek során – távolodva az alapszerződésektől – a centralizáció felé haladunk.”

A kormányzó Jog és Igazságosság  elnöke arról is próbálta meggyőzni a kancellárt, hogy hiba lenne annak a megoldásnak az alkalmazása, melyet jelenleg a Brexittel kapcsolatban emlegetnek, miszerint

a britek számára nehéz feltételeket szabnak, hogy hatékonyan elriasszák a jövőben az EU-tól távolodni szándékozó országokat.”

Kaczynski leszögezte, hogy az európai közösség

nem épülhet félelmekre, hanem egyenlő partnerek bizalmon alapuló szövetsége kell, hogy legyen.”

Legutko a lengyel lapnak arról beszélt, hogy Angela Merkel „általában egyetértett” a pártvezető EU megreformálását célzó javaslataival, de láthatóan távolságtartó volt az alapszerződések módosítása kapcsán. A beszélgetés sorén szóba került a volt lengyel miniszterelnök, Donald Tusk is, akit újraválasztanának az Európai Tanács élére, ezt azonban a lengyel kormány egyértelműen nem támogatja.

Jaroslaw Kaczynski a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak az ősszel esedékes német szövetségi parlamenti választások kapcsán azt nyilatkozta, hogy Angela Merkel jobb lenne Lengyelország számára, mint a korábbi EP-elnök, Martin Schulz, aki Merkellel ellentétben lengyelellenes kijelentéseket is tett a közelmúltban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére