Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kelet-Németországban második erõ az AfD

Pörge Béla

2017.09.25. 10:58

A szavazatok összeszámlálása után kijelenthetõ, hogy az egykori NDK területén az AfD a második legnagyobb erõ, egy tartományban nyert is a jobboldali párt.
BERLIN, 10:58

A szavazatok összeszámlálása után kijelenthető, hogy az egykori NDK területén az AfD a második legnagyobb erő, egy tartományban nyert is a jobboldali párt.

A bevándorlásellenes, jobboldali párt történetének legjobb eredményét érte el, a nem hivatalos végeredmény szerint 12,6 százalékot szerzett az AfD, ezzel országosan a harmadik legnagyobb erő a nagykoalíció pártjai (CDU/CSU és SPD) mögött.

Az adatok tartományi szintű bontása alapján az látható, hogy a keleti tartományokban a szavazatok 20,5 százalékát szerezte meg a párt. Az AfD így a második számú politikai erő az egykori NDK területén az Angela Merkel kancellár vezette CDU után.

Sőt, Szászországban 27 százaléknyian támogatták a pártot, ezzel az AfD lett a legnagyobb erő a tartományban, a CDU-t is megelőzve. A többi keletnémet tartományban a második lett a párt, minden esetben a CDU mögött.

Ezzel szemben nyugaton valamivel az országos átlaga alatt teljesített a bevándorlásellenes erő, a legrosszabb eredményt Hamburgban érték el, ott csak a hatodik helyen végeztek, 7,8 százalékkal. Az AfD egyébként is a nagyobb városokban szerepelt a leggyengébben.

A vasárnapi német parlamenti (Bundestag-) választásokon az Angela Merkel vezette pártszövetség, a CDU/CSU kapta a legtöbb szavazatot, 33 százalékkal, ami komoly visszaesés a legutóbbi választáshoz képest. Történelmi mélypontot ért el az SPD 20,5 százalékkal, a harmadik erő pedig az AfD lett. A törvényhozásba még bejutott még az FDP, a Grünen (Zöldek) és a Die Linke (Baloldal) is, egyaránt 9-10 százalék körüli eredménnyel.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére