Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Két hétre eltiltották a munkavégzéstől Whoopi Goldberget a bántó holokauszt-kommentárja miatt

888/MTI

2022.02.02. 17:40

A The View című műsor társházigazdájának zsidókkal és a holokauszttal kapcsolatos „helytelen és bántó” megszólalása nagy port kavart Amerikában.

 

Kim Godwin, az ABC News elnöke közleményében kifejtette:

bár Whoopi Goldberg bocsánatot kért kommentárjáért, megkérte, hogy szánjon rá időt, és gondolkodjon el megjegyzései hatásáról.

Mint hangsúlyozta, az egész ABC News szolidaritást vállal zsidó kollégáikkal, barátaikkal, családjaikkal és közösségeikkel.

A felfüggesztésre egy nappal azután került sor, hogy Goldberg azt mondta a The View című műsorban, hogy a faji hovatartozás nem játszott szerepet a holokausztban. Goldberg már órákkal később bocsánatot kért szavaiért, majd kedden megismételte bocsánatkérését, de közben már több ismert zsidó személyiség elítélte eredeti megszólalását.

Sokakat felzaklattak a szavaim, ami soha nem állt szándékomban”

- mondta Goldberg kedd reggel hozzátéve, hogy már érzi szavai súlyát, és hálás azért, hogy segítettek neki megérteni néhány dolgot.

Az afroamerikai Goldberg a hétfői műsorban a Tennessee állambeli iskolaszék által betiltott Maus című, a náci haláltáborokról szóló Pulitzer-díjas képregényről folytatott beszélgetésben vetette fel: meglepő, hogy az iskolaszék néhány tagja kényelmetlenül érezte magát a Mausban megjelenő meztelenség miatt. „Úgy értem, a holokausztról, 6 millió ember meggyilkolásáról van szó, de ez nem zavart?” – mondta.

Ha így, akkor legyünk őszinték. Mert a holokauszt nem a fajról szól. Nem, ez nem a fajról szól”

- hangsúlyozta néhány beszélgetőtársa tiltakozása ellenére is, később hozzátette, hogy a holokauszt „az ember más emberrel szembeni embertelenségéről” szólt.

Goldberg kedden bocsánatot kérve azt mondta, rosszul fogalmazott.

A színésznő-műsorvezető megjegyzése kiváltotta felháborodás rávilágított a faji kérdés összetettségére, beleértve azt a széles körben elterjedt, helytelen vélekedést, hogy csak a színesbőrű emberek lehetnek a rasszizmus áldozatai.

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Intézet docense – elismerve, hogy Goldberg régóta nyíltan beszél a társadalmi kérdésekről – hozzátette, hogy nehezen tudja értelmezni a holokauszttal kapcsolatos kijelentését. Mint mondta: szerinte csak azzal lehet magyarázni, hogy az utóbbi időben elterjedt a rasszizmus egy új meghatározása, amely szerint az kizárólag a színes emberek ellen irányul. „De a történelem nyilvánvalóan másra tanít bennünket” – hangsúlyozta Cooper.
„Minden, ami a náci Németországgal, a zsidók elleni támadással és a holokauszttal kapcsolatos, a fajról és rasszizmusról szólt. Ez a sajnálatos, vitathatatlan történelmi tény” – szögezte le Cooper.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére