Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Két hónapja folyik a vér Jeruzsálem utcáin

Horváth József György

2015.11.29. 11:01

19 izraeli, egy amerikai és majdnem 100 fiatal palesztin halt meg Izraelben október óta.

Az izraeli katonák vasárnap kora reggel agyonlőttek egy palesztin férfit, miután az nyakon szúrt egy rendőrt Jeruzsálem főkapujánál. Az izraeli erőszakhullám október elseje óta tart. Két hónap alatt 19 izraeli és egy amerikai halt meg.

Sajtóértesülések szerint vasárnap 10 óra tájban Jeruzsálem belvárosában, a Samgár utcán egy autóbusz mellett támadtak késsel egy izraeli nőre, aki könnyebben megsérült. A nőt a jeruzsálemi Sáréj Cedek kórházba szállították. A Ciszjordániából érkezett késelő elmenekült a helyszínről, de a rendőrség rövid üldözés után elfogta.

Mindennaposak a késelések, lopások és az autó feltörések. Szinte napi rendszerességgel ismétlődnek Izraelben és a palesztin területeken hasonló támadások, valamint összetűzések az izraeli rendfenntartókkal. Az izraeli erők október óta 94 palesztint öltek meg a késelések után, vagy a tüntetések alatti rendőri összetűzések során. A halott palesztinok közt rengeteg a tinédzser.

A palesztinok állítása szerint az izraeliek a vallási státusz-quo megdöntésére készülnek Jeruzsálem szent városrészében.

Korlátozzák az imát és a muzulmánok mozgásterét, hogy eljussanak a szent al-Aqsa mecsethez"

- mondják.

Az este folyamán izraeli kommandósok ostromolták meg a hebroni palesztin negyed egyik rádióadóját, ami a gyanú szerint terrorra és izraeli állampolgárok megkéselésre bátorító üzeneteket sugárzott a palesztin lakosságnak az elmúlt hetekben. A rádió tulajdonosa bizakodó. Szerinte az állomás csak híreket közölt, ezért az izraeli hatóságoknak azonnal fel kell hagyniuk a rádió elleni akcióval.

A Dream rádió nemsokára újra hallatja a hangját, erősebben mint valaha"

- mondta Talab al-Dzsabár, a rádió tulajdonosa.

Az elmúlt hetek támadásainak fő kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet a Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

(Reuters,MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére