Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kettõs mérce az emberi jogokban

888.hu

2015.12.21. 17:12

Politikai érdekek miatt jobb színben tüntették fel az emberi jogok helyzetét egy közel-keleti szövetséges országban.
WASHINGTON, 17:12

Politikai érdekek miatt jobb színben tüntették fel az emberi jogok helyzetét egy szövetséges közel-keleti országban.

Az amerikai külügyminisztérium minden évben kiad egy jelentést az emberkereskedelem helyzetéről. Áprilisban elkészültek a legfrissebb elemzéssel, amibe a korábbi éveknek megfelelően bekerült egy ranglista a világ országairól. A szokásos júniusi publikáció helyett John Kerry külügyminiszter tanácsadói ezúttal késleltették a 382 oldalas írás megjelenését.

A kivételezett: Omán

A külügy Közel-Kelettel foglalkozó részlege és az emberkereskedelem szakértői egyetértettek abban, hogy Ománban romlott a helyzet, ezért egy alacsonyabb kategóriába kell sorolni, ami már csak egy lépésre van a szankciókkal sújtható státusztól. Sőt, ha két évig nem tudnak feljebb lépni, akkor automatikusan erre a legalsó szintre kerülnek.

Az ország tiltakozott ez ellen, és meglepetésre elérte célját: politikai okokból felülírták a szakértők egyetértésével hozott döntést. Az öt hét csúszás után, július végén kiadott jelentés már nem tartalmazta Omán leminősítését. Nyugati diplomaták szerint John Kerry és Yussuf bin Alawi külügyminiszerek között kiváló a személyes kapcsolat, előbbi személyesen járhatott közben kollégája érdekében.

Csak megjutalmaztak egy szövetségeset

2008-ban még Észak-Korea társaságában a legrosszabb kategóriában voltak, ami ellen Wikileaks-iratok szerint keményen küzdöttek – és sikerrel. Washingtoni diplomaták szerint a szoros kapcsolat miatt kerülték el tavaly az újbóli leminősítést, holott nem történt komoly előrelépés az emberi jogok terén.

Omán az utóbbi időben többször boldoggá tette az amerikai vezetést: segített az USA és Irán közti kapcsolat újrafelvételében, valamint a 2015-ös történelmi jelentőségű megállapodás létrejöttében; közvetítettek Iránban és Jemenben fogva tartott amerikaiak szabadon engedésében; befogadtak elítélteket Guantanamóból.

Az Omán-ügy jól példázza azt, hogy egy relatíve kicsi, de stratégiailag jelentős ország rá tudja venni az USA-t arra, hogy háttérbe szorítsa a nyilvánosság előtt előszeretettel kihangsúlyozott emberi jogi szempontokat. Előfordul vita az emberi jogokért harcoló és a diplomáciai szempontokat előtérbe helyező szakértők között, egyre több diplomáciai szempontból érzékeny partnerország kap magasabb értékelést, mint az emberi jogi szakértők javasolták. Olyanra viszont – állítólag – még alig volt példa, hogy felső szinten, utólag közbelépjenek.

(Reuters)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére