Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kezd Európába is begyűrűzni az amerikai erőszakhullám

Filipp Dávid

2020.06.04. 13:00

George Floyd halála miatt napok óta tartanak az erőszakos zavargások az Egyesült Államokban. Csak idő kérdése volt, hogy a megmozdulások Európában is szárnyra kapjanak. Londonban és Párizsban is háborús állapotok alakultak ki, Görögországban pedig amerikai zászlót égettek a rendbontók.

Napok óta tartanak az erőszakos zavargások az Egyesült Államokban, és úgy tűnik, hogy Európa sem ússza meg szárazon.

Tegnap este Londonban rendezett megmozdulást a Black Lives Matter (BLM) nevű szervezet.

Mi az a BLM?

2012 februárjában egy George Zimmerman nevű amerikai férfi lelőtt egy 17 éves fekete fiatal srácot, Trayvon Martint. Egy évvel később Zimmermant az amerikai bíróság felmentette minden vádpont alól, ekkor jelent meg a közösségi oldalakon a Black Lives Matter hashtag. A szervezet ma már nemzetközi hálózattal rendelkezik, azonban jócskán eltért az eredeti céljaitól. Míg a kezdetekben az volt a céljuk, hogy felhívják a figyelmet a feketék ellen elkövetett rasszista bűncselekményekre, mára ott tartanak, hogy radikális baloldali nézeteket vallanak, nem ijednek meg az erőszak használatától, illetve sok esetben maguk is rasszistaként viselkednek a fehérekkel szemben.

A George Floyd halála miatt rendezett szimpátiatüntetés a Hyde Parkban vette kezdetét, a részvevők innen vonultak át a brit parlamenthez, illetve a Downing Streetre, a miniszterelnöki rezidencia elé.

A rendezvényen feltűnt a Csillagok háborúja egyik színésze is. John Boyega egy rövid beszédet tartott, amelyben többek között arra kérte a részvevőket, hogy amennyire csak lehet, maradjanak békések.

A tüntetők azonban nem hallgattak a filmsztárra, a résztvevők nekimentek a rendőröknek.

A megvadult tüntetők összeverekedtek a rendőrökkel, és a felállított kordonokon is áttörtek a miniszterelnök rezidenciájánál. Mindez úgy történt, hogy az épületben Boris Johnson épp sajtótájékoztatót tartott a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

A felbőszült tüntetők a rendőröket különböző tárgyakkal dobálták meg.

A londoni vandálok a munkájukat végző újságírókat sem kímélték.

Sophie Walsh ausztrál riporternő a Hyde Parkból jelentkezett be, amikor egy férfi megtámadta. A támadás pillanata ugyan nem látszik, de a híradós beszámolóban elmondják, hogy a támadó „Allah Akbart” kiáltott, majd úgy tett, mintha le akarná szúrni a riportert. A férfit a rendőrök rögtön letartóztatták, állítólag egy csavarhúzó volt nála.

A londoni tüntetést egyébként meg sem szabadott volna tartani, hiszen Nagy-Britanniában a járvány miatt továbbra is szigorú szabályok vannak érvényben. A gyülekezésre vonatkozó korlátozások értelmében 6 embernél többen nem jöhettek volna össze.

Franciaországban is tüntetéseket rendeztek.

Ugyan a legtöbben – egyes hírek szerint 20 ezren – Párizsban vonultak az utcára, Lyonban, Marseille-ben és Lille-ben is voltak megmozdulások.

A francia Le Figaro című lap arról írt, hogy a rendőrök 18 embert vettek őrizetbe vandalizmus, tiltott fegyverek birtoklása és más bűncselekmények miatt.

A zavargások során az emberek gyújtogattak, barikádokat építettek robogókból és biciklikből. Több kukát is lángra lobbantottak, és Párizs egyik külvárosában még a helyi rendőrkapitányságot is megtámadták.

A francia tüntetéseket állítólag egy Adama Traoré nevű férfi családjának ajánlották. A 24 éves fekete férfi 2016-ban veszítette életét nem sokkal azt követően, hogy a rendőrök letartóztatták. A BBC szerint Traoré halálát szívmegállás okozta. Természetesen a francia tüntetések során is előkerültek a Black Lives Matter-molinók és transzparensek.

Görögországban is történtek incidensek.

A résztvevők Athénban és Szalonikiben vonultak fel a helyi amerikai nagykövetséghez. Utóbbinál egy amerikai zászlót égettek el, de a görög fővárosban sem maradtak el a gyújtogatások és rendbontások, még Molotov-koktélokat is bevetettek.

Ha valaki azt gondolta volna, hogy Budapestet elkerülhetik a BLM-tüntetések, akkor nagyot tévedett, vasárnapra ugyanis szimpátiatüntetést akartak szervezni a Black Lives Matter mozgalomért a Szabadság téren.

A rendezvényt a Facebookon hirdették meg, azonban mára elérhetetlenné vált az esemény.

„Egy békés tüntetést szeretnénk létrehozni a BLM mozgalmat támogatva. Hozzatok posztereket és maszkot is ;) Vasárnap délben a Szabadság térnél” – írták a szervezők a közösségi oldalon.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére