Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kimondták végre: a BLM-balhéknak már semmi közük a Floyd-ügyhöz

MTI, 888.hu

2020.07.28. 21:15

A portlandi zavargásoknak nincs közük az afroamerikai George Floyd rendőri erőszak miatt bekövetkezett halálához – jelentette ki William Barr amerikai igazságügyi miniszter kedden a képviselőház igazságügyi bizottsága előtti meghallgatáson.

A mostani meghallgatás, amelyet a demokrata párti törvényhozók már tavaly tavasz óta szorgalmaztak, késve kezdődött, a bizottság elnöke, Jerrold Nadler autóbalesete miatt. Bár elsősorban a több amerikai nagyvárosban jelenleg dúló erőszakra adott szövetségi válasz volt napirenden, a törvényhozók egy sor más ügyben elfoglalt álláspontjáról is faggatták a tárcavezetőt.

Bevezető nyilatkozatában William Barr szólt a rasszizmusról és a rendőri erőszakról folyó országos vitáról, s hangsúlyozta, hogy

az erő mindenfajta túlzó alkalmazása elfogadhatatlan és foglalkozni kell vele, mint ahogyan ez most Minneapolisban meg is történik.

Az erőszakba torkolló megmozdulássorozatért az egyes városokban eluralkodott és növekvő bűnözést okolta.

Ha egy közösség a saját rendőrsége ellen fordul és pellengérre állítja, akkor a rendőrök hajlanak a kevesebb kockázatvállalásra és megnövekszik a bűnözés

– fogalmazott.

Nadler képviselő felvetésére, miszerint a minisztérium a szövetségi erők kivezénylésével állítólag amerikaiakat sodort veszélybe és megsértette alkotmányos jogaikat, Barr hangsúlyozta:

az erőszakos és anarchista megmozdulások eltérítették a legitim tüntetéseket az eredeti céljuktól és csak rombolnak.

Konkrét példaként a portlandi szövetségi bíróság épületénél történő gyújtogatásokat hozta fel.

Ami éjjelente Portlandben, a szövetségi bíróság épülete környékén történik, ezt nem lehet egyszerűen tüntetésnek nevezni, ez támadás az Egyesült Államok kormányzata ellen

– fogalmazott.

Az Egyesült Államokon végigsöprő tüntetéshullámot az afroamerikai George Floyd május végén Minneapolisban rendőri erőszak miatt bekövetkezett halála váltotta ki. Több amerikai nagyvárosban kezdődtek tüntetések a rendőri erőszak ellen és az afroamerikaiak jogainak védelme érdekében. A megmozdulások több helyen erőszakba, fosztogatásokba és lövöldözésekbe torkolltak.

William Barr a portlandi helyzetet felidézve emlékeztetett rá, hogy ebben az oregoni nagyvárosban

„lázongók százai” vannak az utcán késekkel, kalapácsokkal, fegyverekkel, robbanóanyagokkal felszerelkezve. A miniszter szerint sokan közülük már nem is kapcsolják össze tetteiket George Floyd halálával,

vagy a rendőrségi munka megreformálásának követelésével.

Barr kiemelte, hogy

az erőszakért és a gyújtogatásokért a szélsőbaloldali, magát antifasisztának nevező „Antifa” mozgalom aktivistái a felelősek.

Sürgette egyben, hogy a szövetségi ügyészek emeljenek vádat a bizonyított esetekben. Leszögezte, hogy

a fekete életekre jóval nagyobb veszélyt jelentenek az utcai zavargások és erőszakos cselekedetek, mint bármely rendőri túlkapás.

A helyzet „túlzott leegyszerűsítéseként” értékelte egyébként, hogy a jelenlegi bajok fő forrásaként egyesek a rasszizmust jelölik meg.

Az igazságügyi miniszter leszögezte: teljesen szabad keze van abban, hogy milyen döntéseket hoz a közrend helyreállítása érdekében, ebbe Donald Trump elnök nem szól bele, és nem próbálta meg befolyásolni őt.

Határozottan visszautasította Jerrold Nadler állításként megfogalmazott feltételezését, miszerint azért irányítana szövetségi rendfenntartó erőket a zavargásoktól terhelt nagyvárosokba, elsősorban is Portlandbe, hogy ezzel is elősegítse Donald Trump újraválasztását.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére