Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kína rakétákkal várja a hágai döntést, Japán fegyverkezik

888.hu

2016.07.05. 20:28

Kína és Japán megorrolt egymásra, Európa dönt a távoli országok sorsáról.

Kína nagyhatalmi státuszából kifolyólag nem ismeri el az európai és az amerikai dominanciát, ám Japán fenyegetését rossz néven veszi. 

Japán F–15-ös típusú nehéz vadászrepülőgépek veszélyes helyzetet teremtettek a Kelet-kínai-tenger felett, Kína légvédelmi azonosítási zónájában azzal, hogy tűzvezető radarjukkal befogták a kínai légierő két Szu–30-as vadászgépét - számolt be a kínai védelmi minisztérium közleményére hivatkozva a helyi média kedden.

A kínai tájékoztatás szerint miután a kínai fél lépéseket tett, a japán repülők távoztak. Az eset még a múlt hónap közepén történt, további részleteket az incidensről nem közöltek.

A védelmi tárca megállapította, hogy a japán vadászrepülők "provokatív lépésükkel" könnyen balesetet idézhettek volna elő, hiszen mindkét gép személyzetének biztonsága veszélybe kerülhetett volna, és ezzel aláásták volna a térségi békét és stabilitást.

Kína nem ismeri el a hágai Nemzetközi Bíróságot 

Több éves területi vita végpontjához érkezett Kína és Japán. A Nemzetközi Bíróság várhatóan mához egy hétre, július 12-én dönt a Dél-kínai-tengerről szóló területi vitában. A probléma csupán annyi, hogy Peking nem ismeri el a bíróság joghatóságát, inkább egy fregattal és két rombolóval tart egyhetes haditengerészeti gyakorlatot a térségben. 

Kína és Japán között évek óta fagyos a viszony, amióta kiújult a vita a Kelet-kínai-tengeren lévő Tiaojü/Szenkaku-szigetek hovatartozásáról. A szigetcsoport igazgatási jogát a második világháborút követő 1951-es San Franciscó-i békeszerződésben - amelyet Kína nem írt alá - az Egyesült Államok átruházta Tokióra. Peking viszont az 1943-as Kairói Nyilatkozatra és az 1945-ös Potsdami Közleményre hivatkozva követeli vissza a szigetek feletti fennhatóságot.
A helyzetet tovább bonyolítja az is, hogy Kína mellett Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Vietnam is igényt tart a szigetekre. A kínai érdekszféra kiterjesztését az USA nem jó szemmel nézi, így folyamatosan ellen-hadgyakorlatot tart a környéken. 

A két szigetcsoport környéke nemcsak hajózási és katonai stratégiai szempontból jelentős: itt van a világ egyik legnagyobb kiaknázatlan földgáz- és olajlelőhelye, és halászati szempontból is kiemelt fontosságú.

(China Daily, Index, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére