Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kitört az Etna, lezárták a szicíliai Catania repülőterét

888

2021.02.16. 20:38

Nagy robajjal és régóta nem látott lávafolyammal tört ki az Etna szicíliai vulkán, ami miatt kedd este lezárták a közeli Catania repülőterét, károkról vagy sérülésről egyelőre nincs hír.

Az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) adatai szerint évek óta nem tapasztaltak ekkora erejű kitörést.
Az Etna ébredését több tíz kilométeres távolságban is hallható mély morajlás kísérte. A vulkán délkeleti kráteréből először hamufelhő emelkedett fel, amelyet száz kilométeres távolságból is látni lehetett, majd a kráterből lávafolyam tört fel: ennek nyomására a hegynyílás egy része beomlott, és izzó lávarögök repültek tűzijátékszerűen a levegőbe. A Bove-völgy felé haladó, vörösen izzó lávafolyam az este beálltával különleges látványt nyújt.

Catania városára és a környező területekre vörös színű hamu és kisebb lávarögök hullottak, amelyek közül a legnagyobbak átmérője elérte az egy centimétert.
Károk, sérülések nem keletkeztek. Catania repülőterét este hat óra után lezárták.

Az Etnával évezredek óta együtt élő szicíliaiak közösségi oldalaikon azt írták, a vulkán most „komolyra vette a kitörést”.
Európa legmagasabb, 3350 méteres aktív vulkánja legutóbb január 18-án tört ki.

 

MTI

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére