Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Komoly aggályokkal tekint a NAÜ Észak-Korea nukleáris programjára

888.hu

2022.09.07. 20:30

Komoly aggályokkal tekint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Észak-Korea nukleáris programjára – derül ki a szervezet szerdán ismertetett éves jelentéséből.

 

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója már júniusban felhívta a figyelmet arra, hogy elkezdték megépíteni a jongbjoni nukleáris létesítmény kulcsfontosságú részeit.
Az ENSZ-szankciókkal sújtott állam az idén több rakétakísérletet is végrehajtott, elemzők mindemellett attól tartanak, hogy Phenjan öt év után újraindítja az atomfegyverek tesztelését is.

Ezzel összefüggésben a NAÜ jelentése kiemeli, hogy márciusban földmunka folyt a Punggye-ri atomkísérleti telephelyen abból a célból, hogy újranyissák a föld alatti atomrobbantásokhoz használt alagutat. Ugyanis az alagutat 2018 májusában részben beomlasztották annak érdekében, hogy elősegítsék az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával folytatott – időközben zsákutcába futott – atommentesítési tárgyalásokat. A munkát az Adit 3 nevű alagútnál a dokumentum szerint feltehetően már májusban befejezték.

Az észak-koreai hatóságok a telephelyen több faépületet építettek fel, továbbá a NAÜ megfigyelte, hogy helyrehoztak egy közeli utat is.

 

Az atomkísérleti telephely újranyitása rendkívül aggasztó, csakúgy, mint a (jongbjoni) centrifugális dúsító létesítmény, az öt megawattos reaktor és egyéb létesítmények további üzemeltetése.”

– emeli ki a dokumentum.

 

„A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nukleáris programjának folytatása egyértelmű megsértése a vonatkozó ENSZ BT határozatoknak.”

– olvasható a NAÜ jelentésében, melyben „nagyon sajnálatosnak” nevezik az észak-koreai fejleményeket.

Grossi egyben felszólította a kommunista államot, hogy tartsa magát a BT határozataihoz, működjön együtt az atomsorompó-egyezmény (NPT) betartásán őrködő NAÜ-vel, és rendezze a még nyitott kérdéseket, különös tekintettel azokra, amelyek 2009 után merültek fel, vagyis amikor az ügynökség ellenőreit kiutasították az országból.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére