Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Könnyen lehet, hogy Strachét már most pénteken kizárják az FPÖ-ből

Horváth Tamás

2019.12.12. 20:30

A hírt Norbert Hofer pártelnök és Dominik Nepp bécsi tartományi pártvezető jelentette be közös sajtótájékoztatón.

A tájékoztatás szerint e hét pénteken előbb a párt döntőbírósága meghallgatja Strachét, majd a tartományi pártvezetés megvitatja a határozatot, s döntést hoz az esetleges kizárásról.

Izgalommal várjuk, hogy holnap megjelenik-e (a meghallgatáson) vagy sem, mivel feltehetően már maga is a kizárással számol

– vélekedett Nepp, aki ugyanakkor nem akarta megelőlegezni a pénteken esedékes döntést.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetése higgadtan reagált arra, hogy a bécsi tartományi tanácsban három képviselő kilépett a szabadságpárti frakcióból és új pártot alapítottak A szövetség Ausztriáért (DAÖ) néven.

Heinz-Christian Strache

Norbert Hofer ezzel összefüggésben kijelentette:

Számunkra világos, hogy ezt a lépést már hosszú ideje tervezték.

Az MTI a dpa német hírügynökségre hivatkozva azt írja, az új párt Heinz-Christian Strachénak nyújthat lehetőséget, hogy visszatérhessen a politikai porondra. A DAÖ egyik társalapítója, Karl Baron megerősítette, hogy kapcsolatban állnak az 50 éves politikussal. Baron azzal indokolta a lépést, hogy az FPÖ egy Strache-ellenes párttá vált.

Szakértők szerint a DAÖ megalakulása és Strache lehetséges mártírszerepe az FPÖ-ben komoly kihívások elé állíthatja az Osztrák Szabadságpártot, mert amennyiben a korábbi alkancellár hivatalosan csatlakozna az új párthoz és csúcsjelöltjeként indulna a 2020-as bécsi tartományi választásokon, borsot törhetne az egykori pártja orra alá.

Heinz-Christian Strache – 14 éves elnökség után – májusban volt kénytelen lemondani az Osztrák Szabadságpárt elnöki tisztségéről, miután nyilvánosságra került az „Ibiza-videó” néven ismertté vált, titokban, megrendezett körülmények között készített felvétel, amelyen Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy – magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó – nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. A botrány nyomán felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciós kormánya, amelyben Strache alkancellár volt, és előrehozott választást tartottak, amelyen a Néppárt magabiztos győzelmet aratott.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére