Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megint fogy a bizalom a német kormánnyal szemben

888.hu

2016.04.03. 16:08

A március eleji tartományi választások után közzétett közvélemény-kutatások eredményei láttán sokan örömködtek: Angela Merkel jobban teljesít. Egy friss poll szerint azonban a kancellár egy hétvégén rendezett választáson nem teljesítene fényesen.

Az Insa közvéleménykutató szombaton nyilvánosságra hozott felmérése szerint a szavazásra jogosultak mindössze 33 százaléka voksolna a jelenlegi CDU-CSU kormánykoalícióra, ha most vasárnap kellene elmennie választani. Két másik közvélemény-kutatás, az Emnidé és a Forschungsgrueppe Wahlené 35 százalékra mérte a kormánykoalíció támogatottságát.

Mindhárom kutatás eredménye azt mutatja, hogy a kormányzó erők háttere zsugorodik, igaz, az előző felmérésekhez képest mindhárman csak egy-egy százalékos visszaesést mértek.

Ugyanők ezzel párhuzamosan az AfD folytatódó előretörését mérték. A szavazók 13 százaléka őket szeretné kormányon látni, sokan közülük annak ellenére, hogy úgy érzik, a párt egyre inkább a jobb szélre tolódik. A felmérések egyik legnagyobb meglepetése viszont, hogy az AfD-támogatóknak csak alig több mint a fele (55 százalék) vallja magát jobboldalinak, 44 százalékuk középre helyezné magát nézetei alapján a politikai spektrumon.

Habár egyértelmű, hogy a magukat nem jobboldalinak vallók az AfD bevándorlással kapcsolatos üzenetei miatt figyeltek fel a pártra, egyre többen vannak azok Németországban, akik szerint minden rendben a kancellár migrációs politikájával. 53 százalék elégedett, 42 százalék elégedetlen azzal, ahogy Merkel a bevándorlást kezeli, 8 százalékponttal kevesebb, mint februárban. Előbbi, elégedett csoporttal nagyjából azonos azok aránya is, akik szerint Németország képes lesz megbirkózni a menekültáradattal érkezők hadával – tavaly december óta most először fordult elő, hogy ebben a kérdésben újra az optimisták kerültek többségbe. Igaz, ehhez kellett az is, hogy a balkáni országok különmegállapodásával a fő migrációs útvonalat lezárják (amit a német kormány elítélt), kellett, hogy Ausztria bevezesse a menekültkvótát (amit a német kormányfő hangosan elítélt, majd belügyminisztere nemrég hasonló javaslattal állt elő). Igaz, ehhez kellett az is, hogy a német kormány minden maradék politikai tőkéjét egy olyan megállapodásba ölje, amellyel outsource-olta a bevándorlási válság kezelését egy az unión kívüli, épp ezért megoldás aggályossága miatt belső morális válsággal nem fenyegető országba, a törökökhöz. A cehet pedig ráhagyta az európai közösségre.

(Deutsche Welle)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére