Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Koronavírus: Svédországban a védekezés helyett emberkísérlet zajlik

888.hu

2020.03.31. 09:20

Európa szinte összes országa védekezik a koronavírussal szemben, szigorúbbnál szigorúbb rendelkezéseket hoznak, hogy megvédhessék az embereket a betegségtől: a svédek viszont mást utat járnak. A haladó északiak abból a feltevésből indulnak ki, hogy a lakosság nagy részénél úgysem okoz komoly megbetegedést a vírus, pár hét és átesnek rajta, utána pedig immunitást szerezve úgysem fertőznek tovább mást. Bár a feltételezést, amiből kiindulva a svéd kormány komoly rizikónak teszi ki állampolgárait, nem bizonyította még senki egyértelműen, ők rendületlenül bíznak abban, hogy mégis bejönnek számításaik. Carl Bildt, a korábbi svéd miniszterelnök „hatalmas kísérletnek” nevezte a svéd kormány döntését, ami szerinte „akár még működhet is, de ugyanakkor őrülten rossz irányba is elindíthat minket” – írja a V4NA.

A Svédországban zajló emberkísérlet a nyájimmunitás elvéből indul ki, ami emberről emberre terjedő betegségeknél akkor működik, ha a népesség nagy része már immunis. Aki immunis, mert átesett a betegségen, már nem fertőzheti tovább azt, aki egészséges maradt. A nyájimmunitás azért is nagy rizikó a Covid-19 esetében, mert világjárványról van szó, beutazások révén tovább terjeszthető a betegség, aminek a most még egészséges – egyébként a korlátozások hiányában az utcákon könnyelműen mászkáló – svédek így abszolút célpontjai lehetnek.

Szintén svéd sajátosság az új fertőzött esetek elhallgatása. Már csak a kórházba került betegeket, illetve a fertőzési gócokkal szoros kapcsolatba kerülő embereket vizsgálják – nyilatkozta az Aftonbladetnek a svéd Közegészségügyi Hatóság vezetője, Anders Tegnell. Tegnell egyébként február elején még azzal nyugtatta a külföldre induló síelőket, hogy nem kell tartani a koronavírustól az Alpokban vagy Dél-Európában. Igaz, később kiderült, hogy egy tiroli síparadicsom, Ischgl lett a világjárvány egyik legfőbb gócpontja. Tegnell korábban arról is nyilatkozott, hogy szerinte alacsony a valószínűsége annak, hogy a koronavírus járványszerűen el fog terjedni fog Svédországban – írja a V4NA.

Svédországban vasárnaptól már tiltva vannak az ötven főnél népesebb rendezvények, a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, de Stefan Löfven kormányfő azt nyilatkozta:

nem tilthatunk be törvénnyel mindent, ez nem a mi módszerünk.

A svéd állampolgárok látványosan egyetértenek a laza szabályokkal, Stockholm belvárosáról egy „A lakosság nem fél a koronavírustól” című videó jelent meg, amin látható: az emberek úgy sétálgatnak az utcákon, mintha a világot épp nem egy tömegeket az otthonukba záró, százezrekre halálos veszélyt jelentő vírus fenyegetné.

 

(V4NA/888)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére