Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kulcsszerep hárul az amerikai alelnökre

Bertha László

2017.12.11. 16:58

Arthur Herman amerikai történész szerint Mike Pence alelnöknek egyértelmû a végzete: õ lesz az, aki megteremti az átmenetet a washingtoni "mocsár" jelképezte régi politika és a Donald Trump mögött álló új politika között.

Az alelnökök nem sok esetben kapnak esélyt a történelem megváltoztatására. Mike Pence alelnök azonban abban a helyzetben lehet, hogy nemcsak a Trump-adminisztrációban, de jó eséllyel egész Amerikában ő válhat a legfontosabb személlyé – írja a Fox News véleményrovatában publikált cikkében a történész.

Arthur Herman szerint Mike Pence per pillanat az amerikai történelem két legfőbb irányvonalának kereszteződésében áll, melynek egyike a Washington D.C. által szimbolizált régi politika hanyatlása, valamint a Donald Trump által jelképezett új politika felemelkedése.

Trump elnök döntése, hogy miként használja ezt az egyedülálló emberi tőkét az átmenet áthidalására, meghatározza, hogy az elnöksége siker vagy kudarc lesz”

– véli a történész.

De mit is takar a régi és az új politika? A szerző meghatározása szerint előbbi az, amit Trump mocsárnak nevez: bürokraták, lobbicsoportok, szövetségek, hatalombrókerek és professzionális politikusok egyvelege, akiknek az úgynevezett punditokrácia és a mainstream média a támasza, melyek „visszhangkamraként” (echochamber) működnek a közvélemény-kutatókkal egyetemben, akik megidézik a „közvéleményt”, hogy a tisztségviselőket egyik vagy másik irányba mozdítsák.

Az új politikát a zsigeri bizalmatlanság és a régi politika elleni gyűlölet vezérli. Ez minden várakozás ellenére hivatalba juttatta Donald Trumpot. Az otthona nem Washington, hanem a nemzet egésze, motorja pedig a közösségi média, illetve az ezekhez kapcsoló applikációk. Herman úgy véli, hogy ezt a hatalmat nem szabad alábecsülni:

Most már láthatjuk a közösségi média erejét a polarizációban és a lángra lobbantásban. De a hosszú távú, valós hatása lehetővé fogja tenni az egyének számára, hogy kapcsolatba lépjenek és közösen cselekedjenek a nemzeti ügyek kérdésben, és nem csak azokban, melyek a The New York Times címlapján megjelennek.”

Ebben az értelemben Trump Twitter-üzenetei tulajdonképpen azt a jövőt vetítik előre, ahol a közösségi média eszközzé válik, amely megfosztja a mainstream médiát attól a képességétől, hogy meghatározza a nemzeti napirendet, legyen szó akár a nemzeti himnusz alatti térdelésről, vagy arról, amikor a „rejtett állam” vonakodik vádat emelni egy demokrata vagy egy sajátja ellen.

Arthur Herman szerint egyelőre még mindig a régi politika irányít, melynek gyakorlói Trumpra egzisztenciális fenyegetésként tekintenek. Ennek kapcsán a szerző megjegyzi, hogy Donald Trump kétségkívül úgy képzelte, hogy az elnöki formális státusza elegendő lesz ahhoz, hogy felülkerekedjen az ellenzéken, különösen a pártján belül.

Ez nem történt meg. Trumpnak ehelyett szüksége van egy szóvivőre, aki mind a régi, mind az új politikában bizalmat kelt, és aki képes tárgyalni a köztük lévő sötét, veszélyes vizeken”

– írja az amerikai történész, aki szerint ez az ember egyértelműen Mike Pence.

Benne ugyanis megbíznak, és őt egyaránt tisztelik az új politika megtestesítői, mint amilyen Steve Bannon, valamint a régi politika oszlopos tagjai, mint Mitch McConnell. Donald Trump megválasztása egy politikai földrengés volt. Most pedig szükség van valakire, aki átszitálja a törmeléket, vigaszt nyújt a túlélőknek, de közben előkészíti az utat az új, szilárdabb alapok újjáépítéséhez.

Nem sokunknak van végzete, de Mike Pence olyan lehet, akinek igen”

– zárja sorait a szerző.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére