Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Küszöbön a Brexit, jövõ héten kezdõdhet a kilépés

Forisek Ádám

2017.03.11. 13:28

Az Európai Unió vezetése arra készül, hogy Theresa May brit miniszterelnök a jövõ hét kedden bejelentheti a lisszaboni szerzõdés 50. cikkelyének aktiválását.
LONDON, 13:28

Az Európai Unió vezetése arra készül, hogy Theresa May brit miniszterelnök a jövő hét kedden bejelentheti a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválását.

A Financial Times brit kormányforrásokra hivatkozva ír arról, hogy Nagy-Britannia kilépési folyamata az EU-ból hivatalosan is elindulhat, kétévi tárgyalási időtávlatot engedélyezve a kilépés feltételeiről.

A brit kormány által felvázolt menetrend szerint London március végéig kell, hogy aktiválja az 50. cikkelyt. A Financial Times azonban név nélkül idézett bennfentes forrásai szerint a hétvégi brüsszeli EU-csúcs után a többi 27 tagállam vezetője már a jövő héten készül a kilépés hivatalos elindítására.

Amennyiben ez megtörténik, úgy a Financial Times szerint április hatodikán Brüsszelben újabb EU-csúcstalálkozó lenne, melyen a kilépési folyamatot indító cikkely aktiválásra adna az unió hivatalos választ.

A brit kormánynak a parlament részéről még nincs felhatalmazása az aktiváláshoz, az elmúlt hetekben a felhatalmazásról szóló törvénytervezetet a parlament alsóháza és felső kamarája, a Lordok Háza is megtárgyalta. A tervezethez pár módosítást is fűztek, ezek közé tartozik például az, hogy a brit kormány garantálja a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak érvényesülését a brit EU-tagság megszűnése után is.

London azonban csak akkor vállalja ezt a garanciát, ha a többi EU-tagállam is hasonló lépéseket tesz az ott élő britek jogosultságainak megvédésére.

Az alsóház hétfőn tárgyalja ismét a felhatalmazásról szóló tervezetet, és ha érvényteleníti a Lordok Háza által elfogadott módosításokat, a törvénytervezet újból a felső kamara elé kerül. Általános vélekedések szerint ugyanakkor a Lordok Háza ebben az esetben már módosítások nélkül továbbengedné az indítványt, és a parlamenti folyamat hétfőn lezárulhat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére