Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lavrov: Oroszország, Törökország és Irán támogatná a szír béketárgyalások beindítását

888.hu

2016.12.20. 18:48

Oroszország, Törökország és Irán támogatja a szíriai béketárgyalások felélesztését - jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután kedden Moszkvában tárgyalást folytatott török és iráni hivatalos partnerével.
MOSZKVA, 18:48

Oroszország, Törökország és Irán támogatja a szíriai béketárgyalások felélesztését – jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután kedden Moszkvában tárgyalást folytatott török és iráni hivatalos partnerével.

A három külügyminiszter közös sajtóértekezletén Lavrov közölte, hogy mindhárom ország támogatja Szíria területi épségének fenntartását, és egyben kész elősegíteni a szíriai kormány és ellenzék közötti kiegyezést, a béketárgyalások garantálásának és a megállapodási tervezet kidolgozásának elősegítése révén. Elmondta: Nurszultan Nazarbajev kazah elnök felajánlotta, hogy országa legyen az új szíriai béketárgyalások házigazdája.

A három vezető diplomata Lavrov szerint egyetértett abban, hogy Szíriában a terrorellenes harcnak, nem pedig a Bassár el-Aszad rendszere leváltásának kell elsőbbséget élveznie (az arab országban zajló konfliktusban Moszkva és Teherán Damaszkuszt, Ankara pedig a kormányellenes erőket támogatja.)

A tárgyaláson elfogadott közös közlemény szerint a miniszterek egyetértettek a tűzszüneti rendszer kiterjesztésének, a humanitárius segélyhez való akadálytalan hozzáférésnek és a lakosság szabad mozgásának a fontosságában – írta az MTI.

Lavrov közölte, hogy a civil lakosság evakuálása Aleppó keleti részéből legfeljebb két nap alatt befejezhető. Mint mondta, az öt nappal ezelőtt megkezdett folyamat a végéhez közeledik.

Szergej Lavrov hangsúlyozta, hogy az orosz-török-iráni összefogás a leghatékonyabb együttműködési formának bizonyult a szíriai válság kezelésében.

Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államokkal a tűzszünetről elért megállapodás nem működött és az amerikai fél decemberben a lehetséges megegyezés küszöbén visszavonta az aleppói rendezésre vonatkozó saját javaslatait. Idézte John Kerrynek a The Baltimore Sun című napilapnak adott nyilatkozatát, amelyben – szavai szerint – az amerikai külügyminiszter elismerte: Washingtonban nem mindenki volt érdekelt abban, hogy az orosz-amerikai megállapodások működjenek.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta az ENSZ és a Biztonsági Tanács vonatkozó határozatainak elsődlegességét. Szerinte a három ország nyitott a minden érdekelttel való együttműködésre a szíriai kérdésben.

Az egység külső demonstrálása ellenére a hármas külügyminiszteri sajtótájékoztatón megmutatkoztak a partnereket megosztó belső ellentétek. Cavusoglu felvetésére, miszerint Iránnak fel kellene hagynia a libanoni síita Hezbollah támogatásával, Zaríf kijelentette, hogy Teherán tiszteletben tartja, de nem fogadja el egyes országok követeléseit.

A török külügyminiszter kérdésre válaszolva kijelentette, hogy Ankara nem függeszti fel a Damaszkusz által élesen elítélt Eufráteszi Pajzs hadműveletet Szíria területén. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Törökország elismeri Szíria területi integritását, és célja az Iszlám Állam dzsihadista szervezet felszámolása.

Lavrov szerint Szíriában jobban kell összpontosítani az ISIS és an-Nuszra Front elleni harcra.

A külügyminiszterekkel párhuzamosan Moszkvában tárgyaltak egymással a három ország védelmi miniszterei.

A háromoldalú egyeztetést megelőzően, hétfőn Ankarában egy fegyveres agyonlőtte Oroszország nagykövetét. A támadó, mielőtt vele is végeztek volna, az Aleppóban történtekért való bosszúval indokolta a terrorcselekményt. A török főváros repülőterén kedden katonai tiszteletadással búcsúztatták az életét vesztett orosz diplomatát, Andrej Karlovot.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére