Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lengyelország sem otthon, sem az EU-ban nem akarja látni Donald Tuskot

Tóth Dalma

2016.12.27. 15:58

Lengyelország kormányzó pártja nem fogja támogatni Donald Tusk újraválasztását az Európa Tanács elnökévé.
VARSÓ, 13:28

Lengyelország kormányzó pártja nem fogja támogatni Donald Tusk újraválasztását az Európa Tanács elnökévé.

A jobboldali Jog és Igazságosság párt elnöke egy keddi interjújában egyértelműen elutasította, hogy pártja támogassa Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács elnökévé – adta hírül az MTI.

 Donald Tusk két és fél éves mandátuma jövő májusban jár le.

Újraválasztásához azonban nincs feltétlenül szükség Varsó támogatására.

Az Európai Tanács elnökét nem a tagállami kormányok jelölik, s elvben megválasztásához nincs szükség konszenzusra, így Lengyelországnak nincs vétójoga e kérdésben. A Lisszaboni Szerződés értelmében az uniós állam-, illetve kormányfők testületének elnökét az Európai Tanács minősített többséggel választja meg.

"Nem. Világosan mondom, ezt nem tenném meg" – válaszolt a Tusk támogatását firtató kérdésre Kaczynski. Hozzátette azt is, hogy szerinte a volt miniszterelnököt büntetőjogi felelősség terheli, és "nemcsak Szmolenszk miatt". Ezzel arra utalt, hogy felelősnek tartja Tuskot a 2010. áprilisi szmolenszki tragédiáért, melyben többek között az akkori államfő Lech Kaczynski, Jaroslaw Kaczynski ikertestvére is meghalt.

Arra a kérdésre, hogy szerinte Tusk esetleges visszatérése a lengyel politikába megerősítené-e a jelenlegi ellenzéket, Kaczynski azt felelte, hogy a volt miniszterelnök nem győztes, hanem legyőzött politikusként térne haza. 

Jaroslaw Kaczynskival készített interjú a WSieci című lengyel konzervatív hetilapban jelent meg.

A TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízió által szombaton közzétett felmérés szerint a lengyelek 63 százaléka nem szeretné, hogy Tusk hazatérjen és tartós szerepet vállaljon a lengyel belpolitikában.

Mielőtt az Európai Tanács elnökévé választották, Donald Tusk 2007 és 2014 között a jobbközép Polgári Platform vezetőjeként Lengyelország miniszterelnöke volt, de pártja a legutóbbi választáson alulmaradt a PiS-szel szemben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére