Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lengyelországban ismét megszavaztak egy gyermekvédelmi törvényt

888.hu

2022.11.04. 20:35

A lengyel szejm megszavazta az oktatásügyi törvény gyermekeket védő módosításait. A jelenlegihez hasonló törvényt az elnök márciusban megvétózta.

 

Heves vita után megszavazta péntek este a lengyel parlament alsóháza (szejm) az oktatásügyi törvény több módosítását, köztük azokat, amelyek értelmében

 

az iskolákban és az óvodákban a civil szervezetek által tartandó foglalkozásokhoz szükség van a megyei tanfelügyelő, valamint a szülők hozzájárulására.

 

A 460 tagú szejm jelen lévő képviselői közül 230-an támogatták, 220-an ellenezték a módosításokat. Támogatta a tervezetet a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt frakciójának 226 tagja, valamint négy független képviselő. Nemmel szavazott szinte az összes jelen lévő ellenzéki képviselő, négyen tartózkodtak.

A szejm két hasonló tartalmú tervezetet vitatott meg egy csomagban. Az egyiket Andrzej Duda elnök, a másikat a kormánypárt terjesztette elő. A jogszabály szerint a civil szervezetek foglalkozásait a szülői tanács véleményezné a szülők körében folytatott konzultációt követően. Emellett a szülők írásbeli jóváhagyása lenne szükséges ahhoz, hogy kiskorú diák ilyen foglalkozásokon részt vehessen.

 

Az engedélyezésről végső soron a tanfelügyelő dönt, aki az iskolaigazgatótól a foglalkozások időpontja előtt legalább két hónappal részletes információkat kell kapjon azok tartalmáról.

Nem szükséges tanfelügyelői engedély az országos függőségmegelőzési központ, a cserkészszervezetek, illetve a vöröskereszt által tartandó foglalkozásokhoz.

A parlamentben februárban megszavazott, az ellenzék által élesen bírált, a jelenlegihez hasonló törvényt a lengyel elnök márciusban megvétózta.

Az ukrajnai háború február 24-i kitörését követő légkörben Andrzej Duda a belpolitikai egység szükségességére hivatkozott, egyúttal jelezte a téma későbbi megvitatását, majd júliusban benyújtotta saját, a pénteken megszavazott csomag részét képező tervezetét. A szejm által elfogadott jogszabály most a szenátus elé kerül megvitatásra.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére