Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lenyomja a régiós gabonaárakat az ukrán dömping

888.hu

2023.02.01. 09:15

Uniós védelmet és kompenzációt kérnek a károsult országok.

 

Csak ne olyan hevesen – hűtik le Brüsszelben az ukrán kormányfőt, aki két éven belül EU-tagságot akar országának, a héten összeülő EU-Ukrajna csúcson. Noha Kijev nyugati politikai támogatása egységesnek látszik, a gazdasági oldalt már kikezdték az egyes államok igen komoly érdekellentétei.

Három ország agrárszférája szenved leginkább a szervezetlennek tűnő ukrán termény (gabona) exporttól, Lengyelországé, Romániáé és Magyarországé. Az alacsony ukrán terményárak leverik ezekben az országokban a belső árszintet, veszteségekbe kergetik a gazdákat. Emellett az ukrán gabona minősége is erősen kifogásolható. Az EU – politikai indíttatásból – gyakorlatilag mindenfajta vám- és egyéb korlátozást megszüntetett az Ukrajnából való terménybehozatal előtt. Brüsszel 2022 májusában nullára csökkentette az ukrán agráripari termékek behozatali vámját.

Az „ukrán probléma” miatt is elsősorban Románia és Lengyelország szorgalmazza az EU mintegy félmilliárd eurós agrár „krízis-tartaléka” mozgósítását. Emellett a mind.ua ukrán honlap hangot ad Kijev félelmeinek: attól tartanak, hogy a szomszéd államok nyomására megszigorítják az EU-ba irányuló ukrán gabonaexport feltételeit.

Most fordulhat a kocka az EU-tagok követelései kapcsán – amelyek alááshatják a Nyugat általános, Ukrajnát támogató politikáját. Norbert Lins, az Európai Parlament mezőgazdasági és agrár-fejlesztési bizottságának elnöke kijelentette, hogy az EP tagjainak abszolút többsége támogatja az ukrán termékek előtt az EU-piacok liberalizálását.

 

Ehhez Ukrajnának létérdeke fűződik, mert a katonai szükségállapot bevezetése felértékelte az ország agráripari komplexuma fontosságát.

 

Tavaly az ország kivitelének 53 százalékát (értékben több mint 23 milliárd dollárt) az APK mezőgazdasági termékei-terményei adták. Ez az arány még csak 2021-ben csak 46 százalék volt.

Előzetes becslések szerint 2023-ban Ukrajnában 45 százalékkal csökken a gabonanövények vetésterülete, és 50–60 százalékkal lesz kevesebb a gabonatermés a háború előtti 2021-es évhez képest. Ukrajna 2021. évi összes megművelt területéből – ami 28,4 millió hektárt tett ki – 2022 decemberében 24,6 millió hektár (a teljes terület 86 százaléka) állt a kijevi kormány ellenőrzése alatt. Ebből 3,8 millió hektár nem alkalmas mezőgazdasági művelésre a frontvonal közelsége, az elaknásítás, robbanóeszköz-maradványok miatt.
Az őszi növényeknél a vetésterület jelentős visszaesése figyelhető meg.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére