Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Létrejött Lavrov és Blinken első négyszemközti találkozója Izlandon

888.hu - MTI

2021.05.20. 06:31

A két külügyminiszter a konstruktív beszélgetésen egyetértett abban, hogy a komoly nézeteltérések dacára mindkét félnek törekednie kell az együttműködés javítására.
Oroszország kész bármely kérdést megvitatni az Egyesült Államokkal kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd keretében

- közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán este Reykjavíkban, első négyszemközti találkozóján amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel.

(Photo by SAUL LOEB / POOL / AFP)

 

A mi álláspontunk nagyon egyszerű: hajlandóak vagyunk kivétel nélkül mindent megvitatni, azzal hogy a párbeszéd őszinte, tényszerű és persze kölcsönös tiszteleten alapul”

- mondta az orosz tárcavezető.

Lavrov hangsúlyozta, hogy az orosz-amerikai viszony sokban meghatározza a nemzetközi helyzetet. Mint mondta, Moszkva és Washington között ugyan komoly nézeteltérések vannak a nemzetközi helyzet megítélésében, ennek ellenére a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére fognak törekedni.

Lavrov az 1 óra 45 perc hosszú találkozót követően konstruktívnak nevezte a megbeszélést. Úgy fogalmazott, egyetértés volt abban, hogy „meg kell oldani a Moszkva és Washington között az utóbbi években kialakult egészségtelen helyzetet”. Hozzátette, hogy meglátása szerint Blinken hajlandóságot mutatott a bilaterális viszony rendezésére.

(Photo by SAUL LOEB / POOL / AFP)

 

Az orosz tárcavezető egyben reményét fejezte ki, hogy Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök megoldást tudnak találni a kapcsolatok javítására. Ugyanakkor Lavrov nem felelt az esetleges csúcstalálkozót firtató újságírói kérdésekre.

Kiszámítható, stabil kapcsolatokra törekszünk Oroszországgal, úgy gondoljuk ez nemcsak a mi népünknek, de Oroszország népének is jó, sőt az egész világnak is”

- fogalmazott Blinken.

Kiemelte, hogy Oroszország és az Egyesült Államok érdekei sok területen egybe esnek és ezért az amerikai kormány az együttműködés javítására fog törekedni a többi között a koronavírus elleni küzdelem, a klímavédelem, Irán és Észak-Korea nukleáris programja, valamint az afganisztáni rendezés ügyében.

„Úgy véljük, ha az Egyesült Államok és Oroszország vezetői az összefogás szellemében együtt tudnak működni, úgy népeink és a világ is nagyobb biztonságban lesz. Mi erre törekszünk” – hangsúlyozta Blinken.

(Photo by SAUL LOEB / POOL / AFP)

 

„Ugyanakkor nem titok, hogy köztünk ellentétek is vannak. És ami ezeket a nézeteltéréseket illeti,

Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnöknek már tudtára adta, hogy amennyiben Oroszország agresszívan viselkedik ellenünk, partnereink, illetve szövetségeseink ellen, úgy arra válaszolni fogunk”

- hangsúlyozta az amerikai tárcavezető. Hozzátette, hogy Biden elnök ”szóval és tettel már bebizonyította ezt„, de nem a feszültség elmérgesítése végett, hanem Washington nemzeti érdekeinek védelmében.

Blinken megerősítette, hogy

az Egyesült Államok eltekintett attól, hogy szankciókkal sújtsa az Északi Áramlat 2 földgázvezeték kivitelezőjét

és a kivitelező konzorcium vezérigazgatóját. Hozzátette, hogy országa továbbra is ellenzi a Balti-tenger fenekére fektetett vezetékrendszer elkészültét, amelyen keresztül az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével szállítják Németországba.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a találkozót követően közölte, hogy Blinken a megbeszélésen Paul Whelan és Trevor Reed amerikai állampolgárok szabadon engedését követelte, akiket Washington szerint Moszkva jogtalanul tart fogva. Az amerikai tárcavezető emellett aggályát fejezte ki a bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egészsége, valamint az orosz hadsereg Ukrán határ mentén folytatott tevékenysége miatt is.

Lavrov és Blinken az izlandi fővárosban az Északi-sarkvidéki Tanács ülésén vesznek részt, aminek keretében kétoldalú találkozót is tartanak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére