Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Líbiában is lecsap az USA

888.hu

2016.03.08. 16:58

A Pentagon benyújtotta a Fehér Háznak az eddigi legrészletesebb tervet arról, hogy hogyan lehetne súlyos csapást mérni az Iszlám Államra Líbiában. A katonai megoldás egyelõre csak egy opció.
WASHINGTON, 16:58

A Pentagon benyújtotta a Fehér Háznak az eddigi legrészletesebb tervet arról, hogy hogyan lehetne súlyos csapást mérni az Iszlám Államra – Líbiában. A katonai megoldás egyelőre csak egy opció.

A Pentagon 30-40 célpontot támadna meg. A haditerv szerint így készítenék elő a terepet a líbiai milíciák szárazföldi offenzívájához és ezt további légi támogatással segítenék. A kivitelezés azonban még várat magára.

Obama és az ENSZ egyelőre a diplomatikus megoldással próbálkoznak: egységkormány létrehozását támogatják, amiben a Tobrukban és a Tripoliban székelő kormány tagjai is részt vennének.

Moammer Kadhafi 2011-es halála óta Líbiát két kormány és két parlament vezeti. Az egyik kormány az iszlamisták irányítása alatt álló Általános Nemzeti Kongresszus, Tripoliban székel. A nemzetközi közösség a 2014-es választásokat megnyerő parlamentet ismerte el, amely Tobrukban székel. Az ország középső területeit az Iszlám Állam uralja.

A mostani haditerv egy komolyabb beavatkozást vetít előre, ha a diplomáciai megoldás kudarcot vallana. Az USA eddig is mért légicsapásokat az Iszlám Állam kiképzőtáboraira Líbiában.

Minden eszközt bevetünk az ISIS ellen, bárhonnan is fenyeget"

– mondta Obama.

A haditerv azért pihen az asztalfiókban, mert ha nem koordinálják megfelelően erőiket az amerikaiak, akkor kútba eshet az ENSZ-el közös tervük, hogy egységkormányt hozzanak létre. Ha mondjuk baráti tűzre kerülne sor, vagy a kormányerők nagyobb veszteséget szenvednének, az alááshatná a politikai megállapodást.

A terv léte mindenesetre megerősíti azokat az elképzeléseket, miszerint eddig is voltak szárazföldi hadműveletek Líbiában a nyugati országok részéről. Ezek valószínűleg hírek és információk szerzésére irányultak. Emellett támogatásban és tanácsadásban részesült a tobruki kormány.

Egyre nagyobb a nyomás a nyugati hatalmakon, hogy beavatkozzanak Észak-Afrikában. A migránsok egyik fő útvonala Líbián és a Földközi-tengeren keresztül vezet Olaszországba. A háború eszkalálódása miatt, mind többen kelnek át Afrikából.

A Pentagon terve jelenleg azt mutatja, hogy a líbiai helyzetet súlyosnak tekintik, de nem annyira, hogy a katonai beavatkozást erőltetve veszélybe sodorják az egységkormány tervét.

A líbiai polgárháborúba 2011 márciusában kapcsolódtak be a nyugati hatalmak: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazására bombázni kezdte a Kadhafi-rezsimet. Október végére a rendszer összeomlott és egy hatalmi vákuumot hagyott maga után. Létrejött egy kormány Tobrukban, egy ellenkormány Tripoliban és a két terület között tanyát vert az Iszlám Állam. Eddig több százezren menekültek el a harcok elől. Az ISIS embercsempészei lélekvesztőkön szállítják a menekülteket Olaszország Földközi-tengeren fekvő szigeteire.

(New York Times)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére