Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ma éjféltől újabb általános karantén lép életbe több francia megyében

888.hu, MTI

2021.03.19. 06:55

A száz francia megyéből tizenhatban, köztük Párizsban, péntek éjféltől újabb általános karantén lép életbe, legalább négy hétre, a koronavírus fertőzőbb variánsai egyre fokozódó terjedésének megfékezésére, a korlátozások azonban rugalmasabbak lesznek, mint az előző két lezárásnál.

 

A járványt fékező újabb intézkedések lépnek életbe péntek éjféltől négy hétig”

– mondta Jean Castex miniszterelnök a járványhelyzetről csütörtök este tartott heti sajtótájékoztatóján.

A lakhelyet időkorlát nélkül el lehet hagyni sportolni, levegőzni, de csak igazolással, és csak 10 kilométeres körzetben, a megyék közötti közlekedés tilos, kivételt csak a halaszthatatlan és a hivatalos ügyek jelentenek”

– tette hozzá.

Az iskolák mindenhol nyitva maradnak, a 16 megyében viszont csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek nyithatnak ki, amely kategóriába beletartoznak a zenei és a könyvesboltok is – hangsúlyozta a kormányfő.

Az érintett 16 megye a Párizs körüli Ile-de-France régió nyolc megyéje, az északi Hauts-de-France régió öt megyéje, valamint Normandia két és a francia Riviéra egy megyéje.

A lezárás mintegy 20 millió franciát, az ország lakosságának csaknem harmadát érinti.

Az ország többi részén az éjszakai kijárási korlátozás szombattól a jelenlegi 18 óra helyett 19 órakor kezdődik.
A miniszterelnök elmondta: a kormány a tavaly tavaszi és őszi szigorításokhoz képest egy rugalmasabb „harmadik utat” választott a fertőzőbb variánsok megfékezésére, „területi” és „kiegyenlítettebb” intézkedésekkel.
„Még nehéz napok állnak előttünk” – ismerte el Jean Castex.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy

Franciaország péntektől folytatja a koronavírus-elleni oltási programot az AstraZeneca-vakcinával,

miután azt biztonságosnak és hatékonynak minősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

„Ezzel a vakcinával oltatom be magam holnap, hogy megmutassam, teljesen megbízhatunk benne” – mondta a kormányfő.

Az országban forgalomban lévő három oltóanyagból eddig 5,7 millióan (8,5 százalék) kapták meg az első adagot, és 2,3 millióan (3,5 százalék) mindkét komponenst.

Az elmúlt napokban a napi esetszám 30 ezer fölé emelkedett, s a 16 lezárt megyében a fertőzöttek 100 ezer főre eső száma meghaladta a 250-es riasztási szintet, Párizsban 400 felett van.

A kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezer körül stagnál, de az intenzív osztályon ápolt súlyos betegek száma fokozatosan nő, csütörtök este 4246 volt, negyedüket a fővárosi agglomerációban látták el. Az első hullámban 7200-an, ősszel pedig csaknem 5000-en feküdtek intenzív osztályon a tetőzéskor.

Az újabb szigorításokat szinte napra pontosan az első lezárás évfordulóján jelentette be a kormány.

Az egy évvel ezelőtti általános karantén azonban szigorúbb volt, az egész országot érintette, és az iskolák is bezártak.

Az ellenzék azonnal bírálta az újabb szigorításokat. A jobboldal szerint ezek a kormány válságkezelésének kudarcát jelentik, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés szerint a kormány „mindent elrontott”, míg a baloldal úgy vélte, hogy a karantén „visszatérés a középkorba”.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére