Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ma eldõl, ki lesz Ausztria államfõje

Sümeghi Lóránt

2016.05.22. 09:58

Ma reggel elkezdõdött Ausztriában az elnökválasztás második fordulója, amely szorosnak és izgalmasnak ígérkezik.
BÉCS, 9:58

Ma reggel elkezdődött Ausztriában az elnökválasztás második fordulója, amely szorosnak és izgalmasnak ígérkezik. A mintegy 6,4 millió osztrák választópolgár arról dönt, hogy Ausztria államfője a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen vagy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított jelölt, Norbert Hofer legyen. 

A tájékoztatások szerint a hivatalos urnazárás délután öt órakor lesz, így az első, nem hivatalos eredmények csak ez után várhatók. Az április 24-én tartott első fordulóban hat jelölt indult, de egyikőjük sem szerezte meg az abszolút többséget, így a választásra jogosultak a két legtöbb szavazatot elért jelöltre voksolhatnak most vasárnap.

A nagy érdeklődést jól jelzi, hogy a választási részvétel 68,5 százalékos volt. Az előző, 2010-es választáson a szavazásra jogosultak 54 százaléka voksolt, ami a legalacsonyabb részvétel volt azóta, hogy 1980-ban eltörölték a kötelező szavazást. 1980 óta az elnökválasztáson való részvétel folyamatosan csökkent.

Az államfőválasztásnak már biztosan történelmi eredménye lesz, hiszen most először nem az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vagy az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiból kerül ki a szövetségi elnök. 

Az osztrák államfő pártok felett álló személy, aki az országnak erkölcsi támaszt nyújt, a demokratikus keretek szerint egyensúlyt biztosít a különböző társadalmi rétegek között és védi a kisebbségi érdekeket. Az elnöknek leginkább reprezentatív szerepe van, gyakorlatilag nem avatkozik bele a belpolitikai történésekbe.

A Gallup intézet által szombaton bemutatott közvélemény-kutatási eredmények szerint a határozott politikai véleménnyel bíró választók körében Van der Bellen népszerűbb mint Hofer, ám a különbség csupán pár százaléknyi. 


Ezeket olvastad már?
 

  • Katolikus püspök: a keresztények imádkozzanak az FPÖ győzelméért

  • Csak a nácizás megy az FPÖ elleni kampányban

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére