Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Macron bukhat: Franciaországban már a bevándorlásellenes Marine Le Pen vezet

Vincze Viktor Attila

2019.05.07. 16:15

Ha csak kis mértékben is, de átvette a vezetést a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Macrontól és pártjától a Marine Le Pen vezette jobboldali, bevándorlásellenes Nemzeti Összefogás. Ez azt jelzi, hogy megállíthatatlanul tovább csökken Macron népszerűsége, aminek komoly hatása lehet az EP-választás végeredményére nézve is.

Az Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Marine Le Pen vezette jobboldali Nemzeti Összefogás (RN) támogatottsága várhatóan felülmúlja majd Emmanuel Macron Köztársaság Lendületben (LREM) pártjára szavazók számát a közelgő európai parlamenti választásokon.

A felmérés szerint Marine Le Pen 22 százalékot tudhat maga mögött, Macron pártja pedig csak 21,5%-os támogatottsággal bír jelenleg.

Az, hogy Le Pen pártja átvette a vezető szerepet, a kis eltérés ellenére is és egy nagy jelentőséggel bíró hír, mivel azt jelzi, hogy Macronnak minden politikai igyekezete ellenére sem sikerült megállítania a folyamatos népszerűségcsökkenését, ami minden bizonnyal nem független a sárgamellényesek hónapok óta tartó – és még mindig folytatódó – tiltakozáshullámától sem.

Az 1500 fős közvélemény-kutatás adatfelvételére május 2-3-a között került sor, miután Macron elnök egy sor közhangulat-javítónak szánt intézkedést jelentett be, így például egy 5 milliárd eurós (5,6 milliárd dolláros) lakossági adócsökkentést is beharangozott.

A legfrissebb felmérés szerint azonban Macron május eleji adókönnyítő szociális intézkedéscsomagja egyáltalán nem hatotta meg a sárgamellényes tiltakozókat és az ő szociális céljaikkal egyébként nagyrészt egyetértő többségi szavazópolgárokat sem.

Ha csak valami csoda nem történik, akkor az eddigi tendenciák alapján a május 26-ai EP-választásig még tovább fog csökkenni mind Macron, mind pedig a pártja támogatottsága, aminek a francia belpolitikai következmények mellett komoly hatása lehet az EP-választások végeredményére is.

Le Pen pártjának népszerűségnövekedése az eddigi várakozásokkal ellentétben a bevándorlás- és elitellenes jobboldali pártok irányába tolhatja el a mérleg nyelvét az Európai Parlamentben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére