Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyar honvédek életét is bemutató állandó kiállítás nyílt Törökországban

888.hu, MTI

2021.05.27. 19:00

Magyar honvédek életét és a krími háborúban való szerepvállalását bemutató állandó kiállítás nyílt csütörtökön a törökországi Kars városában – írja az MTI.

 

A Kaukázusi Frontok Múzeumában megrendezett állandó tárlaton a magyar hősöket és történetüket ábrázoló arcképcsarnok mellett a török közönség első alkalommal láthatja Kmety György díszkardját és Guyon Richárd atillájának másolatát, valamint a karsi erőd korabeli modelljét. Először mutatnak be 1848-as honvédcsákót is – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Diplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.
Az 1848–49-es szabadságharc és a törökországi emigrációba kényszerült magyarok élettörténete mellett a látogatók megismerkedhetnek az 1853–1856-os krími háború főbb eseményeivel is, így az 1855. szeptember 29-ei karsi fő ütközet 3D-s látványképével.

A 19. század derekán, amikor a magyar forradalom és a szabadságharc katonai kudarccal végződött, az Oszmán Birodalom nyújtott elsőként menedéket a magyar emigránsoknak, így Guyon Richárdnak és Kmety Györgynek, vagyis Hursid és Iszmail pasának, akik a krími háború során Erzurumnál és Karsnál is együtt küzdöttek török bajtársaikkal”

– idézi a közlemény Schőberl Márton helyettes államtitkárt, aki a tárlat megnyitóján mondott beszédet.
Hangsúlyozta: Magyarország stratégiai partnerének tekinti Törökországot, a két ország politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatai folyamatosan fejlődnek.

A kulturális kapcsolatok erősödését jelzi az is, hogy Rodostó, Izmit, Kütahya és Osmaniye után immár az ötödik állandó magyar kiállítást nyitjuk meg Törökország területén. Az elmúlt hónapokban tárgyalásokat kezdünk egy 2024-ben esedékes török–magyar kulturális évadról, mely tovább erősíti majd a két ország egyébként is szoros kötelékeit”

– tette hozzá a helyettes államtitkár. 2019-ben született diplomáciai megállapodás arról, hogy állandó kiállítás nyílik az északkelet-törökországi Kars városában, emléket állítva az Oszmán Birodalomban szolgált magyar katonáknak.
A törökül, angolul és magyarul megtekinthető tárlat a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvánnyal, a Magyar Nemzeti Múzeummal és a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal partnerségben, az isztambuli Magyar Kulturális Intézet és az ankarai Magyar Nagykövetség szervezésében valósult meg.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére