Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarországgal együtt az egész világ kiállt Spanyolország mellett

Forisek Ádám

2017.08.18. 08:58

Európa és az Egyesült Államok egyaránt támogatásáról biztosította Spanyolországot a barcelonai merénylet után.
BARCELONA, 08:58

Európa és az Egyesült Államok egyaránt támogatásáról biztosította Spanyolországot a barcelonai merénylet után.

Áder János részvétét fejezte ki a spanyol királynak

Az államfő a spanyol uralkodónak küldött gyásztáviratában azt írta, mély megrendüléssel értesült a barcelonai kegyetlen terrortámadásról, amelyben több békés járókelő is életét vesztette, sokan pedig súlyosan megsebesültek.

Megerősítette, hogy Magyarország az Európai Unió többi tagállamával együtt a jövőben is tevékeny szerepet vállal a pusztító erőszak elleni nemzetközi fellépésben.

A gyász e nehéz óráiban szívből osztozunk fájdalmukban, és őszintén együttérzünk a brutális merénylet sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi és teljes gyógyulást kívánunk”

– fogalmazott Áder János.

Több uniós vezető, illetve a NATO főtitkára is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közleményben azt mondta, mélységesen lesújtották a történtek. Mint írta, Brüsszel készen áll minden szükséges segítséget megadni a helyi hatóságoknak.

Az Európai Unió részéről mások mellett Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő, valamint Antonio Tajani, az Európai Parlament és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétet nyilvánított. Később Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is együttérzését fejezte ki, elítélve a "borzalmas merényletet".

Emmanuel Macron francia elnök országa és kormánya szolidaritását tolmácsolta "a barcelonai tragikus támadás áldozatainak".

Theresa May szintén részvétet nyilvánított.

Mélyen megrázott bennünket a barcelonai merénylet. Együttérzünk az áldozatok hozzátartozóival"

– írta Twitter-üzenetében Sigmar Gabriel (SPD) német külügyminiszter. Angela Merkel kancellár szóvivője a Twitteren ítélte el a "lázító merényletet".

Vlagyimir Putyin orosz elnök határozottan elítélte "a kegyetlen és cinikus bűncselekményt", és "az egész nemzetközi közösségnek a terrorizmus erői elleni erőfeszítései tényleges egyesítését" szorgalmazta – tudatta a Kreml sajtószolgálata.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter a merénylet után kijelentette:

Lengyelországban nincsenek hasonló incidensek, mert nincsenek a befogadó országba nem integrálódó emberek lakta enklávék."

Blaszczak szerint a menekültek áthelyezése "olyan mechanizmus, amely milliókat bátorít fel arra, hogy Európába jöjjenek. Ennek pedig tragikus a vége. A civilizációk összeütközésének tanúi vagyunk" – tette hozzá a lengyel belügyminiszter, aki szerint "az egyetlen lehetőség Európa számára, hogy bezárja a kapuit".

Ferenc pápa mélységes aggodalmát és a spanyol nép iránti szolidaritását tolmácsolta a vatikáni szóvivő, Greg Burk közleménye révén. Elítélte a merényletet Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök is, akárcsak Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A gázolásos merényletet több nagyváros polgármestere is elítélte, köztük a munkáspárti Sadiq Khan, Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo és Nizza polgármestere, Christian Estrosi is.

A tengerentúlról is támogatják Spanyolországot

Donald Trump amerikai elnök, akit folyamatosan tájékoztatnak a barcelonai helyzetről, Twitter-üzenetben ítélte el a terrortámadást, és közölte: bármit megtesznek, hogy segítséget nyújtsanak. Külügyminisztere, Rex Tillerson japán kollégájával, Kóno Taróval tartott közös sajtótájékoztatóján felajánlotta az Egyesült Államok támogatását a spanyol hatóságoknak.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szintén kiállt a spanyolok mellett, akárcsak több latin-amerikai kormány is, például Chile és Argentína is.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére