Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Már Merkelék sem hisznek az oroszellenes szankciókban

Nagy Gábor

2017.05.06. 14:28

A legfrissebb adatok szerint több milliárd euróval nõtt a Németország és Oroszország közötti kereskedelem. Mindez annak fényében érdekes, hogy az oroszellenes szankciók továbbra is érvényben vannak.
BERLIN, 14:28

A legfrissebb adatok szerint több milliárd euróval nőtt a Németország és Oroszország közötti kereskedelem. Mindez annak fényében érdekes, hogy az oroszellenes szankciók továbbra is érvényben vannak.

A német Die Zeit nevű újság német és orosz statisztikai adatokra hivatkozva a héten arról írt, hogy a két ország között drasztikusan feljavult a kereskedelem.

A moszkvai székhelyű Német-Orosz Külkereskedelmi Kamara szerint csak 2017. év első két hónapjában 43 százalékkal, azaz mintegy 6,7 milliárd euróval nőtt a kereskedelem. A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal is adatai is ezt mutatják, ők 37,3 százalékos növekedésről számolnak be.

Hogy mit is jelent ez pontosan? Lassan három éve annak, hogy Oroszországot súlyos szankciókkal sújtotta az Európai Unió és az Egyesült Államok a Krím annektálása és a kelet-ukrajnai háború miatt.

A német cégek vezetői már akkor figyelmeztették Angela Merkelt, hogy a szankciókkal tekintélyes méretű piacokat veszítenek el, de ekkor még a politika és az oroszellenes retorika győzedelmeskedett.

Azonban most úgy tűnik, a kereskedelem ismét fellendült a két ország között, így kérdéses: meddig érdemes az uniós szankciókat fenntartani, hiszen Németországon kívül több más uniós tagállam is létfontosságú piacként tekint Oroszországra.

Érdekes továbbá, hogy a két ország vezetője nemrég találkozott egymással. Amellett, hogy Putyin és Merkel inkább a külpolitikai fejleményekről beszélt egymással, valószínűleg szóba kerültek kereskedelmi kérdések is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére