Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Marcia su Roma – kicsit másképp

Nagy Gábor

2019.09.17. 16:08

Kísérleti telepet faragnak Olaszországból a bevándorláspártiak.

Nem sokkal azután, hogy a semmilyen demokratikus legitimációval nem bíró újdonsült bevándorláspárti római kormány átvette a stafétát Itáliában, Olaszország határai megnyíltak.

  • A líbiai Abu Kammash városától mindössze 280 kilométerre fekvő Lampedusa szigete pár nap alatt megtelt afrikai migránsokkal.
  • Giuseppe Conte kormányfő és a stadioni italárusítóból lett külügyminisztere, Luigi Di Maio már kvótákat követel Brüsszeltől.
  • Az új belügyminiszter, Luciana Lamorgese kész az illegális bevándorlókat ismét befogadni.
  • A bevándorláspárti római kormány pedig azt tervezi, hogy ez év végén el fogják törölni a korábbi belügyminiszter, Matteo Salvini nevéhez fűződő határvédelmi szabályokat.

A Corriere della Sera olasz lap információi szerint azért kell módosítani a többek között a sorosista migránstaxik kikötését is szigorító szabályokat, mert azok nem felelnek meg a balközép, migránspárti elit szellemiségének. A milánói lap kiemeli: a változtatáshoz szükséges indokokat Sergio Mattarella államfő észrevételei fogják szolgáltatni.

Csakhogy a második Conte-kormány nem hajt végre azonnal 180 fokos fordulatot. Egyrészt azért, mert az új formációnak, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) horrorkoalíciójának még össze kell forrnia; másrészt azért tolnák el a jogszabály-módosításokat, mert az év végén (legfőképp az időjárási körülmények miatt) meg szokott csappanni az Olaszországba érkező illegális bevándorlók száma, így könnyebb lesz Contééknak átrugdalni a migránspárti intézkedéseket a római törvényhozásban.

Hiába azonban az új bevándorláspárti kormány, Contéék komoly belső problémákkal küszködnek. Pár napja a 888.hu is közölt egy elemző cikket arról, hogy az M5S és a PD közötti megállapodás az Öt Csillag Mozgalom híveinek tett be leginkább, mivel a párt identitása épp abból fakadt, hogy ellenzett minden olyan politikai formációt, melynek köze van az elithez. A PD pedig az olasz politikai elit letéteményese.

Vaffanculo: az Öt Csillag Mozgalomnak annyi, a Jobbik útjára tévedtek Di Maióék

Úgy tűnik, szerda este lezárult az olasz kormányválság, mivel a jelek szerint baloldali kormánykoalíció alakulhat Itáliában. Giuseppe Contét már meg is bízta az államfő a kormányalakítással Conte a múlt héten lemondott, mert az M5S koalíciós partnere, a Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter vezette, jobboldali Liga kilépett a kormányból.

Az identitását elvesztő M5S mellett a PD egysége is megbomlott. Friss információ például, hogy a párt ikonikus migránspárti politikusa, Matteo Renzi exkormányfő otthagyja pártját. Pontos magyarázat egyelőre nincs arra, hogy Renzi miért most döntött így, de döntő jelentőségű tényező lehetett, hogy az új Conte-kormányban nem kapott pozíciót. Pedig korábban épp Renzi követelte a leghangosabban az M5S és a PD házasságát.

Az exkormányfő lelépése még okozhat galibát Giuseppe Conténak. Bár az mára egyértelművé vált, hogy a PD-ben Giuseppe Zingaretti főtitkárhoz köthető erők felülemelkedtek Renziéken, friss kommentárok alapján a párttársak „komoly problémaként” értékelték az exkormányfő disszidálását. Vagyis ha Renzi több képviselőt is ki tud szakítani a Demokrata Pártból, meginog az újdonsült kormány parlamenti legitimitása is.

Olaszország jövője a tét: összefogott Berlusconi és Salvini

Miután Itáliában szeptember elején megalakult a horrorkoalíció, vagyis a bevándorláspárti Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom által támogatott második Conte-kormány, most pénteken szövetséget kötött az olasz jobboldal két emblematikus figurája, Silvio Berlusconi, a Forza Italia vezetője és Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga első embere – írja az Il Giornale.

Egyértelmű tehát, hogy Itáliában olyan politikai fordulatot akarnak kieszközölni a bevándorláspárti erők, mely – önkéntelenül is – falakba fognak ütközni:

  • Ősszel és télen több regionális választást tartanak Olaszországban (Umbria, Emilia-Romagna, Calabria), ezek lesznek az első erőpróbák az új bevándorláspárti kormány számára.
  • Bár Matteo Salvini augusztusi kormánypuccsa nem úgy sült el, ahogy azt a Liga szerette volna, a bevándorláspárti erőkkel szemben végre megköttetett az a jobbközép szövetség Silvio Berlusconi Forza Itáliája és Salvini pártja között, mely az őszi voksolásokon olyan – korábban baloldal által birtokolt – tartományokat vehet be, amikre rég volt példa.
  • Végül, de nem utolsósorban: ha csak a közvélemény-kutatásokat nézzük, az olasz közvélemény inkább egy bevándorlásellenes római kormányt szeretne, semmint egy bevándorláspártit.

Olaszország most a bevándorláspártiak kísérleti telepe. Hiába a demokratikus legitimáció teljes hiánya, hiába a párton belüli konfliktusok, Itáliából állatorvosi lovat faragtak Giuseppe Contéék.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére