Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megállíthatják a hollandok az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt?

Tóth Dalma

2016.11.04. 21:28

Hollandiában aláírásokat gyûjtenek, hogy népszavazást tarthassanak az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálásáról.
AMSZTERDAM, 17:18

Hollandiában aláírásokat gyűjtenek, hogy népszavazást tarthassanak az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálásáról.

A népszavazást már közel 200 ezren írták alá. A referendum kiírásához kiírásához legalább 300 ezer aláírásra van szükség Hollandiában. A népszavazás akkor lenee érvényes, ha a szavazásra jogosultak legalább 30 százaléka részt venne rajta - írja az MTI.

Hosszas egyeztetéseket követően múlt szombaton az Európai Unió mind a 28 tagállama jóváhagyta a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezményt, másnap pedig aláírták a megállapodást a brüsszeli EU-Kanada csúcstalálkozón. Az egyezséget a tagországok mindegyikének ratifikálnia kell.

Ugyan a népszavazás nem lenne jogilag kötelező érvényű, a CETA elutasítása szakértők szerint meglehetősen kínos helyzetbe hozná a kormányt, ahogyan az az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ratifikálásáról kiírt holland referendum esetében is történt.

A kezdeményezés mögött álló, "Platform CETA-TTIP referendum" nevű szervezet szerint a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezmény veszélyezteti a demokráciát, általa ugyanis a nagyvállalatok kikezdhetnék a holland jogszabályi előírásokat.

A CETA a várakozások szerint a vámok, valamint a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére